Els pescadors de Vinaròs alerten de la proliferació del cranc blau
El sector avisa que l'espècie, sense depredadors i molt agressiva, pot convertir-se en una amenaça per al turisme de la zona.
El cranc blau ha encés les alarmes al port de Vinaròs, al Baix Maestrat. Els pescadors avisen de la proliferació en les aigües del seu litoral d'aquesta espècie invasora, que no té depredadors i és molt agressiva, fins al punt de vaticinar que, si la situació continua així, es convertirà en una plaga que amenaçarà el turisme de la zona. El Callinectes sapidus va arribar al Delta de l'Ebre, a Tarragona, es va adaptar a l'aigua salada i no para de créixer en aquest entorn.
El secretari general de la Confraria de Pescadors de Vinaròs, Jaime Federico, alerta que si l'espècie continua proliferant d'aquesta manera acabarà amb el producte típic de la zona, el llagostí. Viu enterrat en l'arena, en el mateix hàbitat que el cranc, que el pot localitzar i menjar-se'n les cries. Federico també explica que l'espècie invasora també es menja les galeres i els ous de les sépies. "S'ho menja tot i volem que desaparega", afirma contundent.
Els pescadors de Vinaròs coincideixen en els problemes que provoca el creixement desmesurat que, des de fa un any, ha experimentat el cranc blau en les aigües de la localitat. Manuel Roig, que tota la vida s'ha dedicat a aquest ofici, assegura que la quantitat d'animals detectats aquest any és una "barbaritat" i avisa que com que són tan agressius, poden arribar a mossegar els banyistes que acudisquen a la platja. "Afectarà molt el turisme", ha conclòs.
Un altre pescador, Sebastián Boix, assegura que la situació "no és sostenible" perquè ja no es pot treballar des de Vinaròs fins a la Ràpita, al sud de Tarragona i vaticina que, si no se li posa remei, d'ací a un any no hi haurà tresmall en tota la comarca. El motiu és que els crancs, que arriben a una envergadura de 30 centímetres, es queden embolicats a les xarxes i les destrossen amb les pinces.
Des de la Confraria, Federico explica que el cranc blau no té depredadors naturals i que els únics que s'animen a agafar-los són els aficionats, la pesca recreativa i els banyistes. De fet, per a molts, s'ha convertit en una delícia per als arrossos i molts restaurants ja l'ofereixen a la seua carta.