El personal d'infermeria ja podrà receptar medicaments

El govern ha aprovat aquesta antiga reivindicació del gremi.

El personal d\'infermeria ja podrà receptar medicaments
El personal d'infermeria ja podrà receptar medicaments

El Consell de Ministres ha aprovat la posada en marxa de la denominada prescripció infermera, que permetrà a aquesta professió, practicada majoritàriament per dones, indicar i autoritzar la dispensació de determinats medicaments en funció de protocols i guies de pràctica clínica assistencial.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha anunciat l'entrada en vigor del nou reial decret que regula la prescripció mèdica i que permet als infermers i infermeres vacunar sense necessitat de l'autorització prèvia d'un metge o metgessa.

Es tracta d'una antiga reivindicació del Consell General d'Infermeria i del Sindicat d'Infermeria SATSE, que havien reclamat a l'exministra de Sanitat Carmen Montón el passat mes de juliol l'aprovació d'aquesta norma abans de la campanya de vacunació de la grip, que en aquests dies comença en diverses comunitats autònomes. 

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha explicat, després de la reunió amb els representants del personal d'infermeria, que el reial decret regula un assumpte que apareix en la llei de professions sanitàries i que ja s'inclou de forma explícita en la llei de l'ús racional del medicament.

En concret, ha aclarit la ministra, el text regula dues condicions: d'una banda, l'acreditació dels infermers i infermeres per a indicar medicaments i per a usar-los i, de l'altra, que l'aplicació dels medicaments amb prescripció mèdica s'establisca en protocols o en guies clíniques.

"Per a l'elaboració d'aquestes guies i protocols també comptem amb la comissió permanent de farmàcia, per tant serà alguna cosa coneguda i compartida pel conjunt del sistema", ha assenyalat Carcedo.

Ha precisat que l'acreditació dels professionals i les professionals  d'infermeria, que és el que va motivar el recurs de la Junta d'Andalusia a l'anterior reial decret davant del Tribunal Constitucional, serà a càrrec de les comunitats autònomes.

Per acreditar-se, serà necessari un any d'exercici professional i qui no ho tinga, podrà fer un curs de formació intensiva.

"Crec que és un motiu de celebració i vull aprofitar aquesta ocasió per a felicitar i agrair de forma especial al personal d'infermeria el seu treball quotidià, que és l'ànima de continuïtat i atenció en la cura a les persones. També a la professió mèdica i al conjunt de treballadors professionals del SNS", ha ressaltat la ministra.

Aquest reial decret, al qual el govern concedeix "bastant importància", segons ha assegurat Celaá en la roda de premsa del Consell de Ministres, aporta "seguretat jurídica" al maneig de medicaments que el col·lectiu d'infermeria usa habitualment en el seu treball d'assistència al pacient, com és el cas de les vacunes.

Un acord pres amb el sector de la infermeria.

Fins a l’octubre de 2015, data en la qual el govern va aprovar el reial decret de prescripció, la vacunació era gestionada directament pels infermers seguint els protocols establits per cadascuna de les comunitats.

Des d'aquesta data, i atés que les vacunes són medicaments de prescripció mèdica, aquest cos professional no podia administrar una vacuna sense el diagnòstic i indicació prèvia del metge, ja que estarien incorrent en un delicte d'intrusisme professional.

Així,  el personal d'infermeria havia de comprovar que cada pacient havia passat prèviament pel metge o metgessa i si aquest havia realitzat la corresponent recepta individualitzada, la qual cosa provocava -segons sostenien- "retards i col·lapses" en l'atenció sanitària.

També et pot interessar

stats