Els Perseids: els millors punts on gaudir de l’espectacle estel·lar

Recorrem els espais valencians privilegiats amb un cel nocturn que ofereixen una experiència única

Els Perseids entren en el cap de setmana de màxima activitat
Els Perseids entren en el cap de setmana de màxima activitat
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 d'agost 2023 - 06:30 Actualitzat: 12 d'agost 2023 - 07:59

Les estreles fugaces il·luminen aquestes nits el cel valencià i contemplar l'espectacle és un privilegi que encara ens podem permetre a casa nostra. Tot i poder contemplar els centellejos entre el 17 de juliol i el 24 d'agost, la màxima activitat de les anomenades Llàgrimes de Sant Llorenç tindrà lloc aquest dissabte 12 a la nit, coincidint amb la lluna minvant.

La Terra, en el viatge anual al voltant del Sol, travessa cada any durant aquests dies la mateixa zona de l'espai, on la pols que deixa un cometa interacciona amb l'atmosfera de la Terra i origina l'espectacle astronòmic de l'estiu. Amb condicions favorables, es poden observar fins a 100 meteors per hora.

Observatori Astroturístic de l’Alt Maestrat, a Culla
Observatori Astroturístic de l’Alt Maestrat, a Culla / GVA

Al nostre territori comptem amb diversos llocs privilegiats per a gaudir d’aquesta experiència, que ocorre una vegada a l’any. Si l’oratge ho permet, es pot provar sort passant la nit al ras en qualsevol espai obert allunyat de fonts lluminoses i orientar-se mirant cap al nord-est, en direcció a les constel·lacions de Perseu i Cassiopea. En repassem els enclavaments més rellevants.

Destins Starlight: oasis on observar les estreles

La Fundació Starlight certifica els espais que compten amb condicions adequades per al desenvolupament de l’astroturisme i l'observació astronòmica, perquè l'accés a la llum de les estreles siga un dret de tothom en aquests paratges únics.

A la Comunitat Valenciana disposem de dos destins i un paratge certificats Starlight, en total, més de 2.000 km² repartits en quinze municipis d’un cel nocturn que ens convida a la contemplació d’aquests espectacles astronòmics que mereixen una escapada.

Es podrà gaudir dels Perseids fins al 24 d'agost
Es podrà gaudir dels Perseids fins al 24 d'agost / Escola de Ciències Cosmofisica

L’Alt Túria, seu d’observatoris astronòmics

Els municipis d’Aras de los Olmos, Titaigües, Toixa, Benaixeve i Xelva integren des de 2017 la reserva Startlight de l'Alt Túria (Serrans) que s’estén per més de 520 km² de superfície. Aras de los Olmos acull dos dels més importants observatoris astronòmics valencians: l’OAO de la Universitat de València i el Centre Astronòmic Alt Túria (CAAT) de l’Associació Valenciana d’Astronomia, des d’on s’organitzen visites guiades i es divulga el coneixement astronòmic.

A Titaigües trobem el mirador astronòmic de La Loma que permet aprendre, de forma gratuïta, una mica més sobre les estreles i el sistema solar i suposa una guia pràctica sobre el terreny gràcies a una taula astronòmica. A més, la localitat també és seu de l’Escola de Cosmofísica que ofereix visites especials durant el cap de setmana amb motiu de la pluja dels Perseids.

Centre Astronòmic de l'Alt Túria
Centre Astronòmic de l'Alt Túria / Astroava

El mirador astronòmic de La Cruz, a Xelva, també ofereix informació als visitants per a gaudir d’una vista immillorable a l’aire lliure, però des de pràcticament qualsevol de les muntanyes de la zona es pot gaudir del cel estrelat.

Terra Boval: vi i estreles

La certificació destí Starlight Terra Boval, d’una extensió de vora 1.500 km², inclou els municipis de Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Requena, Sinarques, Utiel, Venta del Moro, Villargordo del Cabriel i Xera, que alhora formen la comarca de la Plana d’Utiel-Requena. Territori conegut per la producció vinícola, ha aconseguit també aquest reconeixement gràcies als seus cels nocturns impol·luts.

Tot i que encara no existeixen observatoris astronòmics, hi ha un gran nombre de miradors des d’on descobrir estreles i constel·lacions en paratges privilegiats. El castell de Xera, el cim d'El Remedio d’Utiel, el mirador de la Fonseca de Venta del Moro o el Molón de Camporrobles són només alguns dels més destacats.

De fet, alguns d’ells són l’escenari al llarg del mes d’agost del cicle d’activitats Starlight 2023 que comptarà amb telescopis i monitors de l’Associació Valenciana d’Astronomia que recorrerà diversos punts de la comarca.

Una mar de constel·lacions a Tabarca

El tercer espai que disposa d’aquesta certificació es troba a l’Illa de Tabarca (Alacantí), concretament a la punta Falcó, l'extrem més oriental de l'illa. Des d'aquest punt és possible gaudir de les constel·lacions durant totes les estacions de l’any, una oportunitat per a l’astroturisme que se suma a la riquesa en biodiversitat dels seus fons marins.

Culla, un observatori a 1.000 metres d’altitud

A Culla, l’Observatori Astroturístic de l’Alt Maestrat també ofereix la possibilitat de contemplar, enmig de la foscor, el rastre dels Perseids. Aquest municipi, allunyat de la contaminació lumínica i a 1.000 metres sobre el mar, és una localització privilegiada per a l'observació del cel.

Altres paratges com les llacunes de la Mata-Torrevella (Baix Segura) i la serra Aitana, a les comarques del sud; la serra Grossa, amb l’ermita de Sant Esteve d’Ontinyent (Vall d’Albaida) al centre; o la serra d’Espadà i la d’Irta, al nord, també són un bon punt per a gaudir de l’espectacle estel·lar de les Llàgrimes de Sant Llorenç.

També et pot interessar

stats