L'illa de Tabarca rep el certificat de paratge Starlight pels seus cels nets per a observar estreles

L'única illa habitada de la Comunitat Valenciana es convertirà en destinació turística d’observació astronòmica

35 anys de la declaració com a reserva marina de l’Illa de Tabarca
L’Illa de Tabarca en una vista aèria / À Punt NTC

Tabarca, l'illa habitada més menuda d'Espanya, declarada Conjunt Històric i Artístic en 1964 i Reserva Marina de la Biosfera en 1986, s'ha convertit en 2022 en el primer lloc del sud de la Comunitat Valenciana a obtindre el certificat de paratge Starlight, que acredita la qualitat del cel per al desenvolupament òptim del denominat astroturisme.

De 0,3 quilòmetres quadrats i a només 4 quilòmetres en línia recta del cap de Santa Pola, l'Ajuntament d'Alacant pretén situar aquest xicotet illot amb 70 veïns entre les principals destinacions del país per a aquest nou tipus de turisme que mira al cel.

La idea és desenvolupar i comercialitzar paquets turístics amb transport i allotjament inclòs per a gaudir de l'observació nocturna de les estreles, a més d'accions educatives i culturals vinculades a l'astronomia.

Per això, s'ha triat com a lloc d'observació el cap Falcó, en l'extrem més oriental de l'illa, des d'on és possible fruir de les constel·lacions durant totes les estacions de l'any.

Creada per l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) i la consultora Corporación 5, la Fundació Starlight té com a missió difondre l'astronomia i la ciència, així com protegir els cels estrelats mitjançant l'assessorament per a reduir al mínim l'impacte de la contaminació lumínica. Els certificats que emet la fundació estan avalats per la UNESCO i compten amb el suport de la Unió Astronòmica Internacional (IAU) i l'Organització Mundial de Turisme.

També et pot interessar

stats