Perales i altres famosos als quals donaren per morts sense estar-ho

Ana Torroja, Miguel Bosé, Miley Cyrus o Barack Obama han sigut blanc de les fake news

Perales desmenteix la seua mort a Twitter

Desmentir la mort d'u mateix. És el que ha hagut de fer el cantant José Luis Perales aquest dilluns després d'haver-se convertit en l'enèsima personalitat pública a qui l'opinió pública dona per morta sense confirmar la notícia de fonts fidedignes. Estava a Londres amb la família quan, de sobte, diversos mitjans de comunicació i xarxes socials començaren a fer-se ressò de la seua defunció per un infart de miocardi. La notícia saltava d'un mitjà català i es propagava com la pólvora: Twitter va fer la resta. Fins i tot va travessar l'Atlàntic i canals llatinoamericans com ara Fuerza Informativa Azteca i Foro TV donaven la tràgica nova. 

Alié a la polseguera mediàtica, l'artista de 78 anys compartia un sopar amb el fill quan començà a arribar l'allau de condols. Després d'afanyar-se a donar senyals de vida per a calmar els fans, sols li ha quedat veure, amb resignació, com ha engruixat la llista d'il·lustres famosos víctimes d'una mort inventada. Però ni és el primer, ni probablement tampoc l'últim. Molts abans que ell, uns altres patiren la visita (falsa) de l'encaputxada de la dalla. 

Unes hores abans, un compte fals de Twitter també es feia ressò de la mort del filòsof i escriptor Fernando Savater. La informació i l’usuari es van esborrar poques hores després de publicar-ho, però en aquest cas ni l’escriptor ni la seua editorial van fer cap comunicat per a desmentir-ho. 

Però la difusió d’aquestes informacions no va començar amb l’arribada de les xarxes socials. L'any 1982, el telediari va anunciar la mort per accident de trànsit d’Ana Torroja, la vocalista del grup Mecano. Fins i tot els fans enviaren flors a la família. El també cantant Miguel Bosé va ser blanc de les fake news quan, als anys 90, es va assegurar que havia mort per la sida; informació que va haver de desmentir als platós de televisió. A qui més vegades mataren abans d'hora va ser a Fidel Castro, tant que quan anunciaren que havia faltat del líder cubà el 2016, la desconfiança i el recel encengué l'Havana. 

Tampoc han esquivat aquestes morts falses a través de Twitter artistes de l’alçada de Miley Cyrus, Jon Bon Jovi o Barack Obama. A Espanya, un dels blancs més sonats han sigut casos com el de David Bisbal, que ha hagut de ressuscitar amb insistència, així com personalitats polítiques com Elena Salgado o María Teresa Fernández de la Vega.

Els mitjans de comunicació apunten a Tommaso Debenedetti com el creador de la majoria de les notícies falses a les xarxes. A aquest italià, periodista de professió, se li atribueix la difusió, a través de comptes falsos, de la mort d’Hugo Chávez, Isabel Allende, J. K. Rowling, Mario Vargas Llosa o el papa Francesc. 

També et pot interessar

stats