Pendents d'una sentència que marcarà el futur de les relacions entre Catalunya i l'Estat

Les filtracions del cap de setmana apunten que el Tribunal Suprem condemnarà la cúpula independentista per sedició i no per rebel·lió.

Juí als acusats pel procés independentista
Juí als acusats pel procés independentista / Reuters

Comença una setmana en què es coneixerà una sentència transcendental que determinarà el futur de les relacions entre Catalunya i l'Estat. Serà a partir de les 09:00 hores quan els set magistrats del Tribunal Suprem, que han jutjat la cúpula del procés independentista de Catalunya, es reuniran per a acabar els últims caps solts de la sentència i signar-la, abans de comunicar-la a les parts. Això serà previsiblement aquest mateix dilluns, encara que s'especula que podria ajornar-se a dimarts. 

Així i tot, durant el cap de setmana hi ha hagut diverses filtracions que han avançat el contingut substancial de la sentència. De moment, se sap que l'alt tribunal condemnarà els líders independentistes, actualment en presó preventiva, per un delicte de sedició, castigat amb penes màximes de quinze anys de presó, en concurs amb un altre de malversació. 

És una decisió en línia amb les penes que demanava l'Advocacia de l'Estat. Seria el cas de l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, i el dels exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, processats per haver finançat, a través dels seus departaments, les despeses del referèndum il·legal de l'1-O. Els magistrats descarten, en tot cas, el delicte de rebel·lió, que demanava la Fiscalia.

La malversació no podria aplicarse, per contra, a l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, a l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, ni al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Cap d'ells no tenia responsabilitats vinculades a la gestió de fons públics, amb els quals, d'acord amb les acusacions, es va finançar la consulta. 

Els altres tres acusats, els exconsellers Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs, actualment en llibertat, previsiblement seran condemnats per un delicte de desobediència, que no comporta presó. 

Crítiques per les filtracions

Si es confirmen les condemnes, els dotze encausats s'enfrontarien a penes de quatre a quinze anys de presó. L'expectació és màxima, i aquest cap de setmana s'han multiplicat les crítiques per les filtracions dels últims dies sobre la decisió judicial. Manuel Marchena, el president de la sala del Suprem que ha jutjat el cas, ha advertit que tots els escenaris estan oberts fins que signen el document els set magistrats. 

Dispositiu especial de seguretat

El moviment independentista ha anunciat que es mobilitzarà al carrer de manera pacífica i massiva quan es coneixerà la sentència. De moment, aquest diumenge ha assajat com respondrà a la sentència del Suprem amb diverses concentracions a Barcelona. Unes cent persones han quedat desallotjades per les forces de l'orde després d'haver ocupat el vestíbul de l'estació de Sants, i vora mil s'han manifestat després pel centre de la ciutat. 

Davant de possibles aldarulls, Catalunya amaneix aquest dilluns amb un dispositiu especial integrat pels Mossos d'Esquadra i les forces i cossos de seguretat estatals. Vora 3.000 agents formen part de l'operatiu: als 900 antidisturbis dels Mossos se sumen 1.000 policies nacionals i 800 guàrdies civils, procedents d'altres llocs de l'Estat, entre els quals València i Castelló.

També et pot interessar

stats