Els pedriatres reclamen vacunar a la població infantil i adolescent per a frenar el coronavirus

L'Associació Espanyola de Pediatria constata en unes jornades sobre vacunació la necessitat d'immunitzar els i les menors per a protegir-los i evitar que siguen un repositori del virus

Una menor amb mascareta rep una vacuna
Una menor amb mascareta rep una vacuna / Shutterstock
14 d'abril 2021 - 13:47

"Tots hem de vacunar-nos si volem controlar al coronavirus, inclosos els menors perquè, una vegada que els adults estiguen immunitzats, seran ells, i les persones que no han volgut vacunar-se, els més susceptibles d'infectar-se pel virus". Les paraules del pediatra Francisco Álvarez sintetitzen la posició comuna de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP): frenar el virus depén de vacunar més prompte o més tard la població infantil i adolescent, ja que en cas contrari els i les menors podrien convertir-se en un repositori del patogen

Álvarez és el coordinador del Comité Assessor de Vacunes (CAB), que aquest dimecres ha celebrat les XII Jornades de Vacunes del CAB. La seua posició es compartida per la majoria dels facultatius que hi han assistit. És el cas de María Garcés-Sánchez, pediatra del Centre de Salut Natzaret de València i investigadora de la Fundació Fisabio. Garcés-Sánchez considera que s'ha d'analitzar "sí o sí" la resposta concreta de les vacunes de la Covid-19 en menors d'edat. No obstant això, ha reconegut que els pediatres no es marquen encara un termini, ja que els assajos clínics amb la població pediàtrica acabaran entre el 2022 i final de 2023, encara que es podrien tindre "abans" dades d'eficàcia i seguretat.

Avanços en la vacuna contra el virus causant de les bronquiolitis més greus

El Comité Assessor de Vacunes ha destacat la importància de la tecnologia ARNm, que s'ha aplicat per primera vegada en les vacunes de Moderna i Pfizer contra la Covid-19, ja que considera que suposarà un abans i un després en el desenvolupament de noves solucions contra malalties infeccioses. També s'ha informat d'avanços significatius en la vacuna contra el virus sincític respiratori (VSR), que és el causant del 70% de les hospitalitzacions per bronquiolitis en la infància, i en un nou preparat injectable contra la tuberculosi, que desenvolupa la Universitat de Saragossa i que confereix major protecció que l'actual.

La immunitat de grup, en risc quan les vacunes no estan finançades

En les ponències, el CAB ha celebrat l'elevada taxa de cobertura vacunal a Espanya, que protegeix més del 95% de la població infantil i adolescent contra 14 infeccions. En la part negativa, els pediatres han informat d'un descens temporal de la vacunació durant la pandèmia -pel confinament i l'allunyament dels usuaris dels centres sanitaris- i han lamentat l'amenaça contra la immunitat de grup contra alguns patògens quan les vacunes no són finançades, cas de l'hepatitis B, ja que s'ha constatat una baixada de les taxes de cobertura.

També et pot interessar

stats