Els pediatres demanen externalitzar la gestió contra la Covid-19 en atenció primària perquè està "a punt del col·lapse"
La Societat Valenciana de Pediatria lamenta que en la majoria de centres de salut no s'han substituït els facultatius que estan de vacances
La Societat Valenciana de Pediatria (SVP) veu necessari externalitzar la gestió contra la Covid-19 en atenció primària per a combatre eficaçment la darrera onada de coronavirus que afecta el territori. Així, reclamen derivar a tercers tant el seguiment de contactes i pacients –rastreig– com la vacunació, sense utilitzar els recursos materials ni humans d'un sistema que, adverteixen, "es troba a la vora del col·lapse".
Els experts denuncien que, com a norma general "no s'han substituït les absències dels pediatres d'atenció primària aquest estiu, tan sols en centres o consultoris de salut que són recurs únic, és a dir, aquells amb un únic especialista en pediatria".
Però la falta de personal per a substitucions és "només un" dels problemes que afecten l'atenció primària valenciana, critica l'SVP. En aquest sentit, la presidenta, Eva Suárez Vicent, ha lamentat que la pandèmia de coronavirus "ha empitjorat de manera dràstica la situació en atenció primària, posant en evidència les mancances del sistema". "Si volem frenar l'evolució d'aquesta cinquena onada i protegir la salut de xiquets i adolescents, l'administració ha d'apostar per l'atenció primària, millorar les condicions laborals dels facultatius i els recursos materials per a poder atendre millor la ciutadania", ha asseverat.
Tornada a l'escola
L'entitat demana també prudència davant l'evolució de les noves variants del virus, fonamentalment la delta, amb vist a l'inici del curs escolar: "L'escenari a la tardor pot ser preocupant amb la tornada a les aules i les variants del virus que estan apareixent. A més, estem començant a veure cada vegada més casos de virus propis de la tardor, com la bronquiolitis, ja en aquests mesos d'estiu", apunta la doctora Suárez.
Amb la tornada a l'escola "coexistiran les infeccions habituals dels xiquets a la tardor amb la Covid-19. I, a més, hem de continuar amb assistència a altres patologies (obesitat, asma, diabetis...) i els controls de salut, tan importants per a detectar precoçment patologies o alteracions del desenvolupament", afig l'experta.
La societat insisteix que l'adequada atenció sanitària pediàtrica "està en perill per la saturació de serveis i la falta de personal" i destaca que calen "mitjans humans, físics i tecnològics, a més de formació contínua sobre l'evolució de la pandèmia i protocols d'actuació en funció de la situació epidemiològica de cada moment".