Paterna visibilitza les veïnes amb una ruta cultural urbana sobre les dones a la ciutat

La iniciativa, de l'Ajuntament, pretén donar a conéixer el treball en benefici del poble

Paterna visibilitza les seues veïnes
Paterna visibilitza les seues veïnes / Ajuntament de Paterna

Prop de mig centenar de persones han participat en una ruta cultural urbana per alguns punts emblemàtics del barri antic de Paterna (Horta Nord) per a conéixer la figura de diferents dones de la ciutat. D'esta manera, han visitat el Palau consistorial, la Torre, l'esplanada de la Cordà, les antigues escoles, les Coves del Batà, així com algunes cases de la burgesia de l'època huitcentista fins a la plaça del Poble i el Mercat Municipal i el Casino per a compartir els relats i històries de diverses dones dels segles XIX i XX.

Esta iniciativa cultural, organitzada per l'Ajuntament de Paterna i emmarcada en la programació de la Casa de la Dona a través de l'Àrea d'Igualtat, ha permés visibilitzar la figura i la tasca d'algunes veïnes de Paterna que van contribuir a millorar els barris de la ciutat amb el seu treball, cures i el seu compromís social, segons ha explicat el consistori en un comunicat.

En la ruta, s'ha destacat el paper de dones "coveres" com la Palometa i els seus entrepans de truita, les artistes o pintores Conchita i Milagro Ferrer i les mestres Enriqueta Villaplana i Mariana Colás. A més, s'ha abordat l'esforç de les treballadores de les fàbriques del cordell, de les mantes o de la seda i d'una venedora molt coneguda al poble, Maruja la Cota, per la venda de saladures al Mercat Municipal, així com de les encarregades del cultiu del tabac i la figura de la comare Silvia Nadal Benavent.

Finalment, s'ha fet especial menció a altres dones, procedents de diferents ciutats que van ser represaliades i enterrades en el cementeri de Paterna com María Pérez Lacruz (La Jabalina) o Águeda Campos. "Les seues vides van acabar al poble com la de milers de persones assassinades, després de la guerra civil espanyola, però la seua memòria continua viva, gràcies a les viudes que visitaven el cementeri el dia de Tots Sants des de la fi de la guerra. De la mateixa manera que, actualment, les dones de les Associacions de Familiars de Víctimes del Franquisme de les Fosses Comunes de Paterna continuen lluitant perquè continue viu el seu record", ha destacat l'Ajuntament.

També et pot interessar

stats