Què ha passat amb les tempestes d'estiu?

El director emèrit del CEAM, Millán Millán, assegura que l'acció humana i la destrucció de boscos i zones humides ha provocat un canvi en el clima

Una platja enmig d'una tempesta d'estiu / À Punt NTC

Els ruixats típics del mes d'agost, que acostumaven a refrescar l'ambient a mitjan vesprada, estan desapareixent. El reconegut expert climàtic Millán Millán, director emèrit del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) ho confirma i explica À Punt NTC per què és preocupant que cada vegada hi haja menys tempestes d'estiu. "Recordeu que n'hi havia una o dues totes les setmanes? Enguany no n'hi ha hagut cap! Això està passant a tota la conca mediterrània occidental", assegura.

Des de València, el científic fa dècades que alerta del fenomen. La revista estatunidenca Resilience l'ha reconegut com el primer a assenyalar que l'acció humana i la destrucció de boscos i zones humides durant anys és causa del canvi del clima. "Les marjals costaneres van passar a cultivar-se i mentre això es va anar fent, es va anar perdent la freqüència de les tempestes, es pot demostrar físicament i matemàticament per què", afirma.

El resultat és que l'estiu és més calorós i sec. Abans, "les tempestes d'estiu proveïen més de la meitat de l'aigua disponible a la conca mediterrània", però quan "la tempesta d'estiu se'n va", arribaran les "restriccions d'aigua". "A València d'ací a un parell d'anys", adverteix el director emèrit del CEAM.

Uns problemes que, tot i això, encara es poden evitar segons Millán: "Solució, sí que en té. A la Xina van reforestar i han recuperat la pluja en el que abans era el desert de Loess". Millán assenyala que cal repensar els usos del sòl perquè tornen les tempestes.

També et pot interessar

stats