"Per què em parles en valencià?", denuncien un nou cas de discriminació lingüística en un pub de València

La creadora de contingut Gal·la Martí ha explicat en les xarxes que li han negat el servei per dirigir-se a un treballador en valencià

La creadora de contingut en valencià Gal·la Martí, @galetamt
La creadora de contingut en valencià Gal·la Martí, @galetamt / Canal Malaia

La creadora de contingut valenciana Gal·la Martí, una de les cares del Canal Malaia, ha denunciat a les xarxes socials que aquest dissabte de matinada li han negat el servei en un pub de la ciutat de València per dirigir-se a la plantilla en valencià. L'incident hauria tingut lloc el Dia dels Drets Lingüístics.

En un fil en Twitter, la jove denuncia que al pub Garden Shisha, a la zona de l'avinguda d'Aragó, un treballador li va etzibar "per què em parles en valencià?" quan ella li va preguntar si tenien una taula per a quatre persones. "Perquè estem a València", va respondre Gal·la Martí, que assegura que a continuació li van contestar: "Doncs no hi ha taula".

La creadora de contingut en valencià ha contextualitzat aquest cas en un "autoodi normalitzat inadmissible cap a la llengua" i ha compartit una captura d'una conversa en Instagram amb el compte del local, que contesta a les històries de denúncia de Martí amb un "Quina llàstima que els teus pares no t'hagen educat bé".

Hores després que la seua denúncia es viralitzara, Martí ha publicat un vídeo on encoratja les persones valencianoparlants a denunciar les situacions en què no es respecten els drets lingüístics. Segons ha pogut saber À Punt NTC, la jove s'ha posat en contacte tant amb Plataforma per la Llengua com Escola Valenciana per a formalitzar la queixa.

L'últim Informe de drets lingüístics al País Valencià, que recopila les alertes i denúncies d'una desena d'entitats com Escola Valenciana, la Federació d'Associacions per la Llengua, la Plataforma per la Llengua o sindicats com l'STEPV, la Intersindical o CCOO PV, xifra en 102 els casos de discriminació lingüística registrats des de l'inici de l'any.

Document
Informe de Denúncies dels Drets Lingüístics al País Valencià 2021
Consulta'l

També et pot interessar

stats