El Parc Científic de la Universitat de València inaugura una nova edició d'e-XPOCIÈNCIA
Enguany, s'han inscrit 130 centres educatius i vora 4.000 alumnes a la festa de la Ciència i la Tecnologia del PCUV , que per segon any consecutiu s'ofereix en línia
La XIII edició d'e-XPOCIÈNCIA, la festa de la Ciència i la Tecnologia del Parc Científic de la Universiat de València, té lloc des d'aquest dilluns 18 d'octubre fins al divendres 22. Enguany, seguint amb la precaució per la Covid, l'acte continua oferint-se en línia pel canal de YouTube del Parc Científic. No obstant això, l'organització no abandona la voluntat de reprendre la jornada presencial de portes obertes, que ha tingut lloc durant onze edicions. El director del Parc Científic, Juan José Borràs, ha recordat que "e-XPOCIÈNCIA era jornada de portes obertes a tota la societat valenciana on les famílies, des dels més menuts fins a la gent més gran, gaudien d'una jornada en l'entorn del Parc Científic fent un poc de ciència, de xicotets experiments, veient demostracions". I amb este record present, la voluntat de la direcció és que e-XPOCIÈNCIA en 2023, si la pandèmia ho permet, torne a ser 100% presencial.
Enguany s'han inscrit 130 centres educatius i vora 4.000 alumnes. En aquesta edició especialistes vinculades a la Universitat de València abordaran temes d'actualitat relacionats amb la ciència, la tècnica i la innovació en diverses sessions dirigides a l'estudiantat i el professorat d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Hi destaca el fet que totes són dones científiques. Concretament "huit dones investigadores i emprenedores que duen a terme la investigació o l'activitat empresarial en l'entorn de la Universitat de València", ha indicat el catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València, Juan José Borràs.
Les temàtiques que tractaran aquestes huit científiques van "des del paper de la biotecnologia en la ciència; la importància del microbioma en la salut humana; quina tecnologia hi ha darrere de l'obtenció de maduixes d'alta qualitat; fins que és el que pot fer la medicina regenerativa per la reparació neuronal; es presentaran també materials innovadors i revolucionaris per a solucionar problemes ambientals d'aquest segle", detallava el doctor Borràs.
Però e-XPOCIÈNCIA també inclou altres activitats que impliquen la intervenció d'estudiants del Parc Científic. I, com a cirereta del pastís científic i tecnològic, està l'actuació de Teatre Químic, que representarà una obra que s'actualitza cada temporada amb els nous avanços de la ciència. "Un projecte educatiu innovador que ajuda els estudiants de primer grau a assolir competències que els caldran quan finalment es llancen al món empresarial", ha assegurat el director del parc científic, Juan José Borràs.
En la seua llarga trajectòria, eixos tretze anys d'e-XPOCIÈNCIA, ha aconseguit deixar empremta en alguns i algunes alumnes que han passat per allí. Això confirma que la fira "és una manera d'atraure els estudiants, de promoure l'interés per les disciplines científiques i tecnològiques", confirma Borràs.
El director del Parc Científic ha recordat que la conjuntura actual ha evidenciat que la ciència i la tecnologia es mostren com a eines essencials per a poder atendre els reptes que van sorgint en el segle vint-i-u. I, per això la necessitat de formar futurs científics i científiques i futures tecnòlogues i tecnòlegs.