Els paranyers es concentren per a demanar que es prove al camp la cistella parany

Reclamen poder demostrar que aquest sistema que han ideat garanteix que només es cacen les espècies d’aus permeses

Trovada organitzada per Apaval en defensa de la cistella malla
Trobada organitzada per Apaval en defensa de la cistella malla a l'ajuntament de l'Alcora / Sofia Riego

La defensa de la caça amb parany ha reunit desenes de persones aquesta vesprada a l’Alcora, on ha tingut lloc una trobada organitzada per l'Associació de Paranyers de València, Catalunya, Aragó i Balears (Apaval) per a reclamar la Conselleria de Transició Ecològica que els permeta provar la cistella malla al camp.

L’acte ha consistit en la lectura i signatura d’un manifest i, posteriorment, en una concentració davant les portes de l’ajuntament d’aquest municipi de l’Alcalatén. 

El president de l’associació, Miguel Ángel Bayarri, ha reivindicat davant els micròfons d’À Punt Notícies que estan lluitant per poder provar aquest sistema de caça selectiva des del 2016, però que la conselleria no els ho ha permés perquè argumenten que la cistella malla no és un mètode que siga capaç realment de seleccionar les aus que atrapa

Des d’Apaval, assegura, només demanen que Transició Ecològica complisca la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i els permeta provar la cistella malla al camp per a demostrar que la conselleria s’equivoca. Estan determinats a aconseguir-ho, assenyala, i per això seguiran endavant per la via jurídica i continuaran fent accions reivindicatives com la de hui per a demanar als alcaldes dels municipis on es practica aquest tipus de caça que facen pressió política perquè se’ls permeta demostrar al camp l’efectivitat del seu sistema. 

Imatge de la concentració en favor de la cistella malla organitzada per Apaval davant de l'ajuntament de l'Alcora
Imatge de la concentració en favor de la cistella malla organitzada per Apaval davant de l'ajuntament de l'Alcora / Sofia Riego

D’altra banda, l’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, ha assegurat que el sistema de la cistella malla, ideat per Apaval, només caça les aus la caça de les quals està autoritzada, i que la conselleria hauria de permetre que es comprove la validesa del mètode. La Generalitat està tirant balons fora amb aquest tema des de fa molt de temps i demanen que deixe de mirar cap a un altre costat, ha afirmat.

Per últim ha assenyalat que es tracta de recuperar una tradició molt antiga en molts pobles valencians i que molta gent s’ha quedat sense poder practicar. Per damunt de colors polítics, en la reunió de hui es demana que es pose solució al problema.

També et pot interessar

stats