El papa jubila el bisbe de Cocentaina Reig Pla

L'exbisbe d'Alcalá de Henares i de Sogorb era una de les figures destacades de l'ala més conservadora de l'Església espanyola

L'exbisbe d'Alcalà d'Henares, José Antonio Reig Pla, en una imatge d'arxiu
L'exbisbe d'Alcalá de Henares, José Antonio Reig Pla, en una imatge d'arxiu / Ricardo Rubio (Europa Press)

El papa Francesc ha firmat hui la jubilació de l'actual bisbe d'Alcalá, l'alacantí José Antonio Reig Pla, que fins ara era administrador apostòlic del Vaticà. El lloc serà cobert pel bisbe auxiliar de Madrid, Jesús Vidal, molt pròxim al cardenal Osoro.

El relleu arriba poc després que Reig Pla presentara la renúncia després de complir els 75 anys, en compliment del codi de dret catòlic. 

Nascut a Cocentaina i considerat part de l'ala més conservadora de l'episcopat, Reig Pla va ser durant anys el titular de la diòcesi de Sogorb-Castelló. Des d'allí va protagonitzar declaracions polèmiques sobre l'homosexualitat, l'avortament, el matrimoni entre persones del mateix sexe o l'eutanàsia. Entre elles, comparar la interrupció de l'embaràs amb l'Holocaust, qualificar les polítiques progressistes de "cultura de la mort" o atribuir la falta de natalitat a l'avortament.

L'acceptació ràpida de la renúncia de Reig Pla s'interpreta com una maniobra de suport al mandat d'Osoro contra les pressions del sector més conservador de l'Església espanyola. 

Pla demana "perdó pels errors comesos"

El ja exbisbe, ha demanat perdó pels "errors comesos al llarg d'aquests anys" en un comunicat fet públic després de conéixer-se que el papa ha acceptat la seua renúncia.

Reig Pla manifesta la seua gratitud a sant Joan Pau II, Benet XVI i Francesc, els tres papes que ha conegut durant el seu mandat. "En les tres diòcesis —Sogorb-Castelló, Cartagena i Alcalá— he comptat amb l'afecte dels sacerdots, dels membres de la vida consagrada i dels fidels cristians laics. Per a tots ells la meua immensa gratitud i la meua petició de perdó pels errors comesos al llarg d'aquests anys", afirma.

El prelat emèrit ha demanat la benedicció sobre la diòcesi d'Alcalá de Henares i la seua província eclesiàstica, i ha suplicat a tots els fidels que acullen el seu successor amb l'afecte i la fidelitat que els caracteritza.

També et pot interessar

stats