La pandèmia i les restriccions agreugen la salut mental de les persones amb Alzheimer
El personal que els atén i les famílies d’aquests malalts crònics tracten d’adaptar-se a la situació.
Les restriccions sanitàries, els canvis de la rutina dels pacients i l’anul·lació de les visites de les famílies minven la qualitat de vida dels malalts d’Alzheimer, tal com ha afirmat la directora del centre Respiro Solroja d’Alcoi, Susana Pàrraga, a À Punt NTC aquest diumenge. “No han tingut l’estimulació física i cognitiva, les relacions socials… és molt difícil combinar la qualitat de vida amb la seguretat”, ha explicat.
D’altra banda, Santiago Llopis, president de l’Associació Valenciana de Malalts i Amics de l’Alzheimer, també ha declarat que tot el que està passant suposa un “problema afegit” perquè les persones que pateixen aquesta malaltia “no arriben a reconéixer la situació en què es troben” i, a més, “tenen dificultats per a situar-se en l’entorn, llavar-se les mans, posar-se la mascareta...”.
Les persones que tenen Alzheimer, una malaltia no contagiosa, han hagut d’adaptar-se als protocols i a les fortes restriccions de la pandèmia durant aquest últim any. Entre les mesures que s’han pres des dels centres, per exemple, es troben la creació de grups bambolla, el confinament, i l’aïllament en les habitacions, cosa que, per a Pàrraga, suposa un “deteriorament funcional” per a aquests malalts i, també, una complicació per a les famílies.
“L’Alzheimer és una malaltia que pateix una persona, però la sofreix la gent que està al seu voltant”, conclou Santiago Llopis.