La pandèmia ha deteriorat la qualitat de vida d'un de cada dos pacients amb esclerosi múltiple

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple, una malaltia neurològica que afecta més de 5.000 persones a la Comunitat Valenciana

Pacients d'esclerosi múltiple fent exercici
Pacients d'esclerosi múltiple fent exercici / Shutterstock

La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) assenyala en diversos estudis que quasi el 50% dels pacients amb esclerosi múltiple han sentit que la seua qualitat de vida s'ha ressentit per la pandèmia. A més, un 24% reconeix que ha empitjorat el seu estat d'ànim i un 19% han experimentat més fatiga.

No obstant això, fins al moment no s'ha observat que les persones amb esclerosi múltiple tinguen major risc d'infecció per Covid-19, ni pitjor curs evolutiu d'aquesta, a pesar que els tractaments modificadors de la malaltia podrien dificultar una resposta immune eficaç enfront del virus.

Pel que fa a les vacunes, aquestes no estan contraindicades en pacients amb esclerosi múltiple, però encara està per determinar si el tipus de tractament que estan rebent els pacients amb tractament immunosupressor pot afectar l'efectivitat de la vacunació. Per aquesta raó, als pacients que encara no han iniciat el tractament, i sempre que la seua situació clínica ho permeta, se'ls recomana completar abans les seues pautes de vacunació.

Una malaltia que afecta més les dones adultes joves

La Societat Espanyola de Neurologia estima que entre 50.000 i 55.000 persones pateixen a Espanya esclerosis múltiple, de les quals al voltant de 5.500 viuen a la Comunitat Valenciana. Cada any es diagnostiquen uns 2.000 nous casos i el 70% d'aquests afecten persones d'entre 20 i 40 anys, encara que la malaltia pot aparéixer a qualsevol edat. S'estima que a tot el món la pateixen més de 2,5 milions de persones.

L'esclerosi múltiple és una malaltia crònica caracteritzada per l'atac del sistema immune al sistema nerviós central, produint graus variables de lesió neurològica persistent. Els primers símptomes, com són feblesa muscular, visió borrosa i doble, o la dificultat per a mantenir l'equilibri, solen començar en adults joves, la qual cosa la converteix en la primera causa de discapacitat no traumàtica més comuna en aquesta edat. És entre dos i tres vegades més freqüent en dones que en homes i, després de l'epilèpsia, és la malaltia neurològica més freqüent en adults joves.

Malgrat això, el camp de la medicina avança i tal com explica el doctor Miguel Ángel Llaneza de la Societat Espanyola de Neurologia, "en els últims 25 anys s'han aprovat nombrosos tractaments que han augmentat l'esperança i la qualitat de vida dels pacients fins a quasi assemblar-se a la de la resta de la població".

També et pot interessar

stats