Entre 4.000 i 5.000 persones amb esclerosi múltiple viuen a la Comunitat Valenciana

Cada setmana es diagnostiquen 35 casos d’aquesta malaltia neurològica en tot Espanya.

VÍDEO | Entre 4.000 i 5.000 persones amb esclerosi múltiple viuen a la Comunitat Valenciana

L’esclerosi múltiple afecta 47.000 persones a Espanya, de les quals entre 4.000 i 5.000 viuen a la Comunitat Valenciana, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). Cada setmana es diagnostiquen uns 35 casos d’aquesta malaltia neurològica, que s’ha convertit en la segona causa de discapacitat entre els adults joves després dels accidents de trànsit. El 70 per cent dels casos nous es detecta en persones entre 20 i 40 anys, i és dues vegades més freqüent en dones, que representen tres de cada quatre de les persones diagnosticades.

És una afecció crònica autoimmune, la causa de la qual és desconeguda, que altera el funcionament de les neurones, i que no té cura. La seua evolució i els seus símptomes varien d’una persona a una altra, per la qual cosa és coneguda com “la malaltia de les mil cares”.

Amb motiu del Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple, que se celebra aquest dijous 30 de maig, la Seu Universitària Ciutat d'Alacant ha organitzat una jornada per a tractar amb experts qüestions com ara els últims tractaments, les xarxes socials o el paper de la infermeria associada a aquesta afecció. Però les activitats per a conscienciar-hi començaren ahir a València amb la campanya #EMpatizacafé, en què es mostraven les dificultats que les persones que pateixen esclerosi múltiple poden tindre en el seu dia a dia, com ara simplement a l'hora de subjectar una tassa o en llegir un menú d'un restaurant, amb l'objectiu d'educar sobre la necessitat d'ajudar-los.

Un missatge d'optimisme

La vicepresidenta de l’Associació Esclerosi Múltiple Espanya, Ana Torredemer, que ha assistit a la campanya desenvolupada a València, ha destacat que la iniciativa permet augmentar la sensibilització i involucrar la ciutadania. Cal “posar a la vista els símptomes invisibles” d’aquesta malaltia, defén Torremedor, perquè “la societat ha de saber que existeixen”.

Lamberto Landete, neuròleg i coordinador de la consulta de malalties desmielinitzants de l’Hospital Doctor Peset de València, ha subratllat la importància del diagnòstic i tractament primerenc de la malaltia i ha transmés als afectats i les famílies “un missatge d’optimisme”. Assegura que l’esclerosi múltiple “té nous tractaments molt esperançadors per al futur dels pacients”. En aquest sentit Torremeder ha assegurat que la investigació ha frenat l’evolució de la malaltia i que actualment hi ha milers de persones que la pateixen sense que ens n'adonem”.

També et pot interessar

stats