La pandèmia fa caure la despesa en alimentació un 7,2% durant el 2020

Les restriccions anti-Covid en la restauració enfonsen un 37% la despesa fora de casa, però el confinament va augmentar un 14% el consum en l'àmbit domèstic

Imatge d'arxiu d'aliments
Imatge d'arxiu d'aliments

La despesa mitjana per persona a Espanya en menjar i beguda, tant a casa com en llocs de restauració, es va situar en 2.383,49 euros l'any de la pandèmia. Així ho assenyala l'Informe de Consum Alimentari del 2020, que analitza els hàbits de compra de 12.500 famílies espanyoles i 10.500 mostres en restauració que el Ministeri d'Agricultura ha presentat aquest dijous. Són 183,8 euros menys que l'any anterior, una davallada del 7,2%, que s'explica fonamentalment per les restriccions decretades per l'esclat de la crisi sanitària del coronavirus, que suposaren el tancament de la restauració.

Les limitacions al canal de la distribució Horeca (terme amb què es fa referència al sector dels serveis de menjars i engloba hotels, restaurants i cafeteries) per la pandèmia, van enfonsar un 37,1% la despesa per càpita en restauració respecte del 2019. Així, cada espanyol i espanyola va gastar 667,22 euros en menjar fora de la llar al llarg del 2020.

El confinament imposat al març pel govern espanyol contra la Covid-19 va provocar, en canvi, un ascens important del consum ales llars (+13,9%), cosa que situa la despesa mitjana per persona en 1.716,27 euros. Tot i això, aquest augment no és prou per a compensar la caiguda del consum en restauració.

Puja el consum

La despesa total en alimentació i begudes cau el 2020, però el consum per càpita creix un 2,1%. L'informe del ministeri constata que cada espanyol i espanyola va ingerir 19,1 quilos/litres de menjar i beguda més que l'any passat. Quasi el 90% del consum es va realitzar en l'àmbit domèstic. Un altre dels fenòmens que assenyala l'estudi és que la població va dedicar més temps a la cuina: s'observa un augment dels plats elaborats, a la planxa i frescos.

L'informe subratlla l'evolució durant la primera meitat de l'any -marcada pel confinament total- i una segona menys restrictiva: de gener a juny va repuntar la compra de productes de millor conservació i emmagatzematge com ara farines i sèmoles (+69,1%), oli d'oliva verge extra (+28,9%), llegums (+25,4%) o peix congelat (+24,1%). Ja en la segona meitat de l'any, amb la "nova normalitat", va augmentar la compra de sardines i aladrocs (+32%), mariscos i crustacis (+12,4%) o carn d'oví i caprí (+11,2%).

El 2020 ha sigut també un any exitós per a la compra en línia. A pesar que el volum total que concentra és encara minoritari (un 2,3%), segons el document presentat pel ministre d'Agricultura, Luis Planas, augmenta més del 61% respecte del 2019. Especialment destacat és el creixement dels aliments frescos, del 104% en un any.

També et pot interessar

stats