La pandèmia augmenta en un terç la mortalitat durant l'embaràs

També han augmentat els casos de morts fetals i d'embarassos ectòpics.

Un metge examina una dona embarassada
Un metge examina una dona embarassada

La pandèmia de Covid-19 ha posat els sistemes de salut al límit, ha repercutit negativament en la detecció i tractament de moltes malalties, i també ha afectat els embarassos i parts, augmentant-ne els problemes.

Així ho conclou una anàlisi feta sobre 40 estudis que arrepleguen dades de 17 països amb ingressos alts, mitjans i baixos, que ha publicat The Lancet Global Health

L’anàlisi, que ha fet un equip internacional dirigit per la doctora Asma Khalil, de la Universitat de Saint George de Londres arreplega les dades de 40 estudis publicats entre l'1 de gener del 2020 i el 8 de gener del 2021, que analitzaven xifres d’abans que arribara la pandèmia i després. En conjunt, l’equip d‘investigació comptava amb les dades de més de sis milions d’embarassos.

El treball evidencia que la mortalitat durant l’embaràs o el part s’ha incrementat vora un terç, mentre que les probabilitats que un fetus nasca mort han augmentat un 28%. També han augmentat les ruptures d'embarassos ectòpics, on el fetus es desenvolupa fora de l’úter i requereixen un diagnòstic precoç.

Una altra de les conclusions de l’anàlisi és que, malgrat que l’augment s’ha registrat de manera global, hi ha diferències entre els països amb nivells socioeconòmics diferents. En països com Mèxic i l'Índia la mortalitat de les mares ha augmentat més d’un terç, per posar un exemple. 

Segons la doctora Khalil, aquest creixement dels problemes en els embarassos i parts podria deure’s al fet que ha disminuït el nombre de consultes de les embarassades per por de contraure la Covid-19.

No només la salut física queda afectada

Els estudis analitzats per Khalil i el seu equip també posen de relleu que no només han augmentat els problemes físics relacionats amb l’embaràs i el part, sinó que la pandèmia també ha fet resentir-se la salut mental de les mares. Trastorns com la depressió postpart i l’ansietat maternal han augmentat. 

També et pot interessar

stats