Palacios retira la seua truita de creïlla del mercat relacionada amb el botulisme

Hi ha quatre casos diagnosticats d'aquesta malaltia i uns altres en estudi, un d'ells, a la Comunitat Valenciana

La firma ha retirat la seua truita de creïlla com a mesura preventiva
La firma ha retirat la seua truita de creïlla com a mesura preventiva / Facebook Grupo Palacios

La marca d'alimentació Palacios ha demanat a la clientela que retorne les truites de creïlla envasada que fabrica aquest grup empresarial i que evite menjar-se-les, ja que poden estar relacionades amb un brot de botulisme que ha deixat, fins ara, set casos confirmats en diverses comunitats autònomes i tres casos de pacients que presenten una situació clínica compatible, entre ells un pacient de la Comunitat Valenciana. El botulisme, tot i no ser una patologia freqüent, pot ser greu, i és causada per una toxina que ataca el sistema nerviós.

En un comunicat, Palacios sol·licita "a tots aquells que hagen adquirit un d'aquests productes (Chef Select, Auchan, Eroski, Unide, Consum, DIA, Ametller, Condis, El Corte Inglés, Carrefour, Alipende i Rikissimo), que no el consumisquen i procedisquen a la seua devolució al punt de venda en el qual el van adquirir, on serà reembossat el seu import".

L'empresa afirma també que ha decidit "voluntàriament, per precaució, retirar dels lineals dels punts de venda la truita de creïlles envasada fresca al plat produïda a la fàbrica de Mudrián, així com detindre temporalment la seua fabricació".

No obstant això, sosté que "no s'ha pogut establir una evidència, ni en els productes ni en els processos, que relacionen causa-efecte" respecte a aquesta empresa com a fabricant del producte, com assegurava el dimarts en una nota informativa l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició.

Casos en diverses regions

El brot de botulisme associat a truita de creïlla precuinada deixa, de moment, set casos, dels quals quatre ja han sigut confirmats: dos ciutadans d'Itàlia que van consumir aquest producte a Valladolid, un a Astúries i un quart a Galícia. A més, hi ha altres tres casos, a la Comunitat Valenciana, Madrid i Andalusia de persones que presenten una situació clínica compatible.

Tant els dos casos confirmats de Galícia i Astúries com el probable de Madrid, han requerit tractament en l'UCI, segons ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries.

El botulisme és una malaltia poc habitual, però greu, causada per una toxina que ataca el sistema nerviós, i pot causar dificultat per a respirar, paràlisi muscular i fins i tot la mort. Els aliments en conserva envasats, preservats o fermentats a casa de manera inadequada poden crear les condicions necessàries perquè els bacteris produïsquen la toxina.

Mesures preventives

El grup empresarial Palacios ha assegurat haver adoptat totes les mesures necessàries per a detectar "una possible causa" i les seues instal·lacions "han sigut ja inspeccionades en quatre ocasions per les autoritats sanitàries amb resultat favorable", afirma el comunicat.

La seguretat alimentària és "prioritària" per a Palacios Alimentación, per la qual cosa "de manera regular duu a terme anàlisi de control de presència de Clostridium botulinum i de toxina botulínica". Aquestes anàlisis, segons el grup, formen part dels autocontrols que es realitzen en l'empresa per a reforçar la seguretat dels seus productes, "sense que en cap cas s'haja detectat el patogen, ni les seues toxines, en cap dels productes".

Així mateix, l'empresa ha subratllat que està col·laborant amb les autoritats sanitàries per a aclarir aquest episodi "com més prompte millor" i ha demanat disculpes als seus clients per les molèsties que haja pogut causar aquest trastorn.

També et pot interessar

stats