Targetes de crèdit a l'alça i efectiu en retirada

La reducció dràstica de caixers automàtics i les mesures de distanciament de seguretat han afavorit l’ús de la targeta de crèdit

Persona paga en efectiu en una parada del mercat / À Punt NTC
Albert Alonso
23 d'octubre 2021 - 15:00

La pandèmia ha canviat de soca-rel els nostres hàbits de consum, sobretot a l’hora de pagar. L’ús de la targeta de dèbit o de crèdit s’ha incrementat des que va aparéixer la Covid-19, ja que garanteix a les persones consumidores mantindre el menor contacte possible amb qui l'atén a l’establiment. 

A això s’ha d’afegir la reducció dràstica de caixers automàtics, que ha dificultat encara més les operacions amb efectiu, sobretot a les zones amb menys població. De fet, des de 2008 n'han desaparegut més de 12.000 a tot el país i ara en queden uns 48.300 caixers, els mateixos que fa vint anys. Una mesura que perjudica més qui viu en municipis sense accés a aquest servei bancari, que en el cas de la Comunitat Valenciana són unes 106.000 persones.

Tot i que la pandèmia ha accelerat el procés de digitalització, el 53% dels espanyols encara paga en efectiu. Només entre abril i juny, les compres amb targeta han pujat més d’un 60% en comparació amb el mateix període de l’any passat, quan la població estava confinada. Al mateix temps, les retirades de diners als caixers automàtics són cada vegada menors.

Fernando Móner, president de l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris, ha explicat a À Punt que “els estrictes horaris per a extraure diners a les oficines bancàries converteixen els clients en marionetes del sistema financer”.

També et pot interessar

stats