Ousman Umar: “L’Auschwitz del segle XXI existeix i està al desert del Sàhara”

El fundador de l’ONG Nasco feeding minds ha presentat a València el seu llibre 'Viatge al país dels blancs'.

Ousman Umar: “L’Auschwitz del segle XXI existeix i està al desert del Sàhara”
Ousman Umar: “L’Auschwitz del segle XXI existeix i està al desert del Sàhara”

Ousman Umar se sent l'home més afortunat del planeta. Nascut a Ghana, amb només 13 anys va travessar el desert del Sàhara i va creuar el Mediterrani amb dues pasteres per a arribar al que pensava que era el “paradís”, Espanya. Després d’un viatge infernal, Umar va aconseguir vindre al país, on una família de Barcelona el va acollir i va poder cursar estudis superiors. 

La seua història té un final feliç, no com les de milers de persones que any rere any perden la vida intentant arribar a Europa per múltiples vies. Perquè la seua història no es repetisca, ha publicat el llibre Viatge al país dels blancs, que ha presentat aquest dilluns a València, on relata les seues experiències fins a arribar a Barcelona i les dels seus companys que ja no tenen veu. 

Umar ha fundat l’ONG Nasco feeding minds, que crea una xarxa d’aules informàtiques a Ghana amb l’objectiu de familiaritzar els més menuts amb les eines digitals i facilitar-los l'accés a la informació.  En una entrevista al 20H NTC, ha incidit en què la solució a la immigració forçada es basa en la formació i la informació. “Ja hi ha prou d’alimentar les panxes, hem d’alimentar les ments per a evitar que futures víctimes caiguen en una vida infernal”, ha dit. 

Precisament, no ha dubtat a assegurar que l’infern existeix: “L’Auschwitz del segle XXI existeix i està al desert del Sàhara, a les presons de Líbia i al Mediterrani”. 

Sobre la seua experiència, ha explicat que de 46 persones que van començar el viatge per a creuar el Sàhara, només sis van arribar a Líbia tres setmanes després. “És un camí unidireccional, o arribes viu o arribes mort”, ha manifestat. 

El paper de les embarcacions humanitàries

La setmana passada vora 800 persones migrants van aconseguir salvar la vida gràcies a les embarcacions humanitàries. D'una banda, l'Ocean Viking va rescatar 403 persones migrants en cinc operacions nocturnes en l'última setmana. Després de diversos dies esperant en alta mar un port que els autoritzara a atracar, finalment van poder baixar a terra al sud d'Itàlia, a la localitat de Tarent.

D'altra banda, el vaixell de l'Open Arms ha dut a terme cinc rescats al Mediterrani. Un total de 363 persones han arribat en bones condicions físiques a un altre port, a la costa de Sicília. El fundador de l'ONG, Óscar Camps, ha denunciat que Malta els va denegar l'evacuació mèdica d'un xiquet de 17 anys procedent de Somàlia. 

També et pot interessar

stats