Óscar Fernández: “El govern maltés diu que tornem a Espanya, però m'hi negue”

À Punt ha parlat amb el capità de l'Aita Mari la nau de salvament que ara mateix transporta 105 migrants rescatats al Mediterrani, dels quals hi ha 6 casos positius de Covid-19

Óscar Fernández, capità de l’Aita Mari, en conversa per Skype amb À Punt Notícies / À Punt NTC

El passat dimarts de matinada, vora les 6:30 hores, la tripulació de l’Aita Mari, un antic vaixell tonyiner reconvertit en nau de salvament marítim, va interceptar una telefonada entre un pesquer tunisià i les autoritats italianes, en què feia una petició de rescat a la zona sud de l’illa italiana de Lampedusa. Quan hi van arribar, van trobar 105 persones migrants que estaven a la deriva en una pastera.  

Aquesta zona correspon a l’àrea de responsabilitat de recerca i rescat de Malta. Davant de la falta de resposta de les autoritats, “vam decidir rescatar aquestes persones nàufragues”, ha explicat Óscar Fernández Ruiz, capità del vaixell, que continua a la zona a l’espera d’una solució. “En cap moment no hem envaït les aigües italianes ni malteses”, ha assegurat el marí.

Per a la tripulació de l’Aita Mari, tindre les persones migrants en aquesta situació més dies “és innecesari”. A més, el capità ha explicat que ja tenen sis casos confirmats de Covid-19 i se’ls estan acabant els tests per a poder fer un triatge. 

Per aquesta raó, el capità ha denunciat a À Punt Notícies que, encara que el Centre Nacional de Coordinació i Salvament de Malta els va prometre que posarien la situació en coneixement de les autoritats competents, el govern maltés només s’ha pronunciat per a demanar a l’Aita Mari que torne a Espanya amb els refugiats, una orde que Fernández es nega a complir. “Si el temps empitjora, no tindré cap problema de tornar a Espanya amb els refugiats, però crec que és una decisió inadequada: en aquests moments han de ser els estats els qui han de negociar el desembarcament d’aquestes persones”, ha afirmat. 

El capità de l'Aita Mari ha assegurat que els vaixells de rescat "formen part d'una partida d'escacs entre els estats europeus, on les persones migrants són peons" i està convençut que "si fora petroli i no persones, aquest cas s'hauria resolt". Fernández té clar que aquesta situació acabarà amb un desembarcament, similar al que va viure el vaixell Sea Watch a Sicília.

També et pot interessar

stats