Oriola serà la seu d’un centre per a estudiar les inundacions provocades pel canvi climàtic

Puig anuncia aquest nou espai durant la jornada tècnica de Vega Ren-hace.

Jornada tècnica del Pla Vega Renhace per a la regeneració del Baix Segura
Jornada tècnica del Pla Vega Renhace per a la regeneració del Baix Segura / @CamaraOrihuela

Oriola serà la seu d’un centre per a estudiar les inundacions provocades pel canvi climàtic. Així ho ha indicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha anunciat que s’habilitarà un observatori que analitzarà tots els indicadors i tindrà “un quadre de comandaments” per a fer un seguiment del fenomen.

Puig ha fet l’anunci durant la jornada tècnica de Vega Ren-hace, el pla de regeneració del Baix Segura impulsat pel Consell després de les inundacions per la gota freda del setembre, i que es desenvolupa aquest dimecres a l’aula de cultura d’aquest municipi. “Ha de ser Oriola el centre per a estudiar aquests canvis extraordinaris que s’estan produint”, ha destacat Puig, que ha apostat per una política territorial que s’ajuste “als nous desafiaments”.

No ha aclarit els terminis per a la seua creació i s’ha limitat a demanar cautela a l’hora d’establir un calendari. Així mateix, ha destacat la importància d’implicar les universitats i els centres europeus que ja treballen en aquesta problemàtica.

Demanar el Fons Europeu de Solidaritat

Preguntat sobre el Fons Europeu de Solidaritat, ha recordat que és competència del govern espanyol i que hauria de demanar-lo “no sols” per a la Vega Baixa sinó per al conjunt d’Espanya. També ha asseverat que la Generalitat va sol·licitar el fons però que aquestes ajudes són “limitades” i, per això, no són les fonamentals. “El que sí que és fonamental és que en el nou programa operatiu de la Comunitat Valenciana es puga introduir, a través dels fons estructurals, accions per a les infraestructures que s’hauran de realitzar”, ha apuntat.

Puig ha assegurat que, en les pròximes setmanes, el Consell aprovarà el decret d’ajudes per “no menys de 20 milions d’euros, que podria arribar als 30 milions” per als agricultors que han patit directament danys en les infraestructures agràries i que “no les poden reparar per la via de les assegurances”.

També et pot interessar

stats