Operació Zobel: 23 detinguts a Castelló per estafes bancàries

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal que havia comés phising per tot Espanya

Un agent de la Guàrdia Civil revisa arxius de l'operació ZOBEL
Un agent de la Guàrdia Civil revisa arxius de l'operació Zobel / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha desarticulat amb 23 detencions a Castelló una organització criminal que havia comés estafes bancàries a València, Torrevella, Pinto (Madrid), Cartagena (Múrcia) i Algesires (Cadis), a través d'enganys mitjançant tècniques d'enginyeria social, que els van permetre aconseguir uns 500.000 euros de manera il·lícita.

L'Equip de Delictes Informàtics i Telemàtics (Edite) de la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló va posar en marxa la denominada operació Zobel arran d'una denúncia d'una veïna de la localitat d'Onda que va manifestar haver sigut víctima de diverses estafes bancàries amb un perjudici econòmic de 12.000 euros.

A partir d'ací, es va poder descobrir el modus operandi d'una complexa organització delictiva, que se servia del mètode conegut com phising (l'obtenció il·legal de dades bancàries de ciutadans per a sostraure'ls diners).

L'entramat l'integraven dues cèl·lules assentades a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia, els membres del qual es dedicaven a captar “mules econòmiques”, encarregades de rebre els diners negres de tercers per a, després d'una compensació econòmica, blanquejar-lo i retornar-lo a la cúpula de l'organització a través d'empreses d'enviament de diners o directament en mà a altres integrants.

Els ciberdelinqüents es feien passar per les entitats bancàries de les víctimes i els convidaven a accedir, a través d'un enllaç, al web del seu banc reproduït al detall però que en realitat es tractava d'un web fals o controlat pels estafadors.

Una vegada en el web del seu domini se'ls sol·licitava que confirmaren les dades d'accés al seu compte, o que feren el canvi de les contrasenyes per motius de seguretat, de manera que obtenien així el control total del compte.

Posteriorment, realitzaven transferència de tot el saldo existent a través d'un conegut servei que les entitats bancàries han inclòs en les seues aplicacions per a l'enviament immediat de diners, i arribaven a demanar préstecs a nom dels seus titulars.

Finalment, els diners, ja en comptes controlats per l'organització, eren extrets de caixers per les “mules” i entregat en metàl·lic als escalons superiors de l'organització delictiva, que es quedaven una part dels diners recaptats en pagament per la seua faena.

Segons la investigació, l'organització va fer al voltant de 490 transferències amb els diners estafats, la qual cosa ha causat perjudici econòmic a 227 persones, i va generar a la banda uns ingressos de 500.000 euros durant 2018 i 2019, encara que les xifres no estan tancades perquè continuen rebent-se denúncies per aquests fets.

S'han investigat vora 290 comptes d'entitats bancàries nacionals utilitzades per l'organització per a transferir els diners de les estafes entre els seus membres per a, d'aquesta manera, complicar la labor dels investigadors en la traçabilitat dels diners.

La Guàrdia Civil ha identificat 38 membres de la banda, ha detingut fins hui 23 persones i ha n'ha investigat una altra pels delictes de pertinença a organització criminal, estafa i blanqueig de capitals.

També et pot interessar

stats