Operació policial contra el grup supremacista que va atacar la seu d'un col·lectiu LGTBIQA a Alcoi amb set detinguts

Els arrestats, dos d'ells a Alcoi i Ontinyent, estan acusats de delicte d'odi, tinença il·lícita d'armes, injúries a les institucions de l'Estat i pertinença a grup criminal

Imatge d'arxiu d'un agent del Cos Nacional de Policia
Imatge d'arxiu d'un agent del Cos Nacional de Policia / Europa Press

La Policia Nacional ha posat en marxa una operació en diverses províncies espanyoles contra el grup d'ideologia supremacista responsable del'atac que va patir la seu del col·lectiu LGTBIQA Ponts d'Igualtat a Alcoi, que ha acabat amb set persones detingudes. Els arrestats, que formaven un grup cohesionat a través de les xarxes socials, incitaven a l'odi i a la violència extrema contra col·lectius antagònics i vulnerables.

Segons ha informat el cos policial aquest divendres, dues de les detencions s'han practicat a les ciutats valencianes d'Alcoi i Ontinyent, mentre que quatre més han tingut lloc a Barcelona i una última a Torrejón de Ardoz. A tots se'ls ha acusat de la seua presumpta participació en delictes d'odi, tinença il·lícita d'armes, injúries a les institucions de l'Estat i pertinença a grup criminal.

Durant els escorcolls, realitzats de manera simultània, els agents han intervingut un revòlver, tres carabines, armes de foc simulades, munició, armes blanques, bats de beisbol i manuals de fabricació d'explosius. A més, s'ha confiscat material divers de caràcter supremacista, com ara indumentària i documentació d'ideologia nazi, i nombrosos dispositius electrònics.

La investigació policial va començar el primer trimestre del 2020, després de la recepció d'una denúncia anònima a través del portal web de col·laboració ciutadana de la Policia Nacional en la qual s'alertava sobre la creació d'un fòrum amb ideologia d'ultradreta radical i violenta. "Després de les oportunes indagacions, els agents comprovaren que el grup es dedicava a difondre missatges d'odi d'extrema hostilitat i a incitar violència cap a altres col·lectius antagònics i vulnerables", ha assenyalat la Policia Nacional.

Els arrestats actuaven a través de les xarxes socials, fòrums i aplicacions de missatgeria instantània. En tots aquests espais llançaven de manera anònima missatges més directes i filtrats cap a subjectes d'un perfil d'acord amb els seus postulats ideològics radicals. Les autoritats ja han procedit a bloquejar aquests perfils i blogs.

De l'anàlisi de la informació trobada en els diferents escorcolls, els agents determinaren la possible existència d'una o diverses cèl·lules integrades per persones alineades ideològicament que podrien estar captant i adoctrinant altres subjectes "amb la finalitat de cometre accions violentes destinades a subvertir l'orde constitucional". La investigació responsabilitza un dels detinguts de l'atac a una seu del col·lectiu LGTBIQA Ponts d'Igualtat a Alcoi de l'octubre passat.

L'operació va ser executada dimarts per la Comissaria General d'Informació en col·laboració amb les brigades provincials d'informació de Madrid, Barcelona, València, Alacant i Tenerife i la brigada local d'informació de Torrejón de Ardoz.

També et pot interessar

stats