Ontinyent és blinda contra una nova DANA

Per a previndre els efectes de futures gotes fredes, s'han executat obres antiinundacions per un import de 10 milions euros

La DANA va afectar greument el municipi d'Ontinyent / À Punt NTC

El 12 de setembre de 2019 Ontinyent es va convertir en la zona zero de la gota freda. Dos anys després, l'Ajuntament de la capital de la Vall d'Albaida ha executat i ha planificat amb diferents administracions (Generalitat, Diputació de València, Govern d'Espanya i Fons Feder) un conjunt d'obres antiinundacions per prop de 10 milions euros, per tal de protegir-se davant de futurs episodis de gota freda, segons ha explicat l'Ajuntament en un comunicat.

Durant aquell temporal el riu Clariano es va desbordar i va inundar el barri de la Cantereria. Van rescatar un centenar de persones. Va ser el major episodi de pluges torrencials registrat a la ciutat. Hi van caure més de 400 litres per metre quadrat, que van danyar "greument el col·lector general d'aigües i nombrosos camins del terme, van inundar baixos d'edificis i sobretot van quedar en perill i van obligat a evacuar desenes de persones del carrer de la Cantereria", han explicat les mateixes fonts.

Imatge d'arxiu del riu Clariano, al 2019, al seu pas per Aielo de Malferit
Imatge d'arxiu del riu Clariano, al 2019, al seu pas per Aielo de Malferit / À Punt NTC

Entre les obres en marxa, destaca el Pla de Regeneració de la Cantereria, una de les actuacions més complexes i emblemàtiques que s'ha signat amb la Conselleria d'Habitatge. La inversió prevista supera els 3 milions d'euros, dels quals 1,6 milions els aporta la Conselleria i més de 600.000 euros els fons europeus.

Aquest projecte inclou la compra -fase ja acabada- i assolament dels habitatges, una actuació sobre els talussos de la zona i la creació d'una zona verda inundable. Estan a l'espera d'una autorització de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura per a poder modificar el Pla General d'Ordenació Urbana i donar llum verda a l'execució del projecte.

A més, intervindran en el col·lector general d'aigües. S'instal·laran més de dos quilòmetres de canonada i la protegiran per a evitar danys en futurs episodis de pluges.

Una altra actuació amb vista al futur té lloc a la zona de Benarrai, que inclou millores en la xarxa d'aigües per a resoldre els problemes d'inundacions als baixos i cotxeres d'aquesta zona durant episodis de fortes pluges. Així com diverses intervencions en camins del terme.

També et pot interessar

stats