Les novetats del 2021 que t'afectaran en el dia a dia

L'any vinent porta canvis importants en els permisos de paternitat, pensions, multes de trànsit i impostos.

Les novetats del 2021 que t'afectaran en el dia a dia
Les novetats del 2021 que t'afectaran en el dia a dia

Les expectatives de cara a 2021 són elevades. L'arribada de les primeres vacunes de la Covid-19 després de llargs mesos de pandèmia plens d'incertesa, però també el canvi de presidència als Estats Units o el Brexit poden ser els grans titulats d'un any que també arriba carregat de moltes altres novetats que ens afectaran en la vida quotidiana.

Aquestes són algunes de les mesures que entren en vigor a partir de gener i que detectarà la ciutadania en el dia a dia:

Permís de paternitat

A partir de l'1 de gener de 2021 s'igualarà, per primera vegada, el permís per naixement i cura del menor per a tots dos progenitors, que podran gaudir de setze setmanes de prestació retribuïdes. D'aquest total, sis setmanes són obligatòries, ininterrompudes i a jornada completa, posteriors al part. Les deu setmanes restants es podran gaudir en períodes setmanals dins l'any següent al part. Actualment, el permís retribuït és de dotze setmanes. Ara, les mares no gestants i pares tindran 16 setmanes de baixa.

Pensions i jubilació

A partir de gener les pensions contributives registraran un increment mitjà del 0,9%, segons consta en els pressupostos generals de l'Estat per a 2021, una revalorització que iguala la inflació prevista l'any vinent. Les no contributives, mentrestant, milloraran en un 1,8%. La mateixa pujada tindrà l'ingrés mínim vital, ja que està vinculat a l'evolució d'aquest segon grup de pensions. Així, la prestació s'elevarà 8,3 euros cada mes en la quantia mínima (496,8 euros) i 18,3 en la màxima (1.033,6).

D'altra banda, els espanyols i espanyoles que vulguen jubilar-se el 2021 amb el 100% de la pensió hauran de tindre almenys 66 anys complits. Aquesta serà l'edat que s'exigirà per als qui acrediten menys de 37 anys i tres mesos de cotització.

Nous impostos

Entre les novetats en matèria de política impositiva de l'any vinent es preveu un augment de dos punts en l'IRPF per a les rendes del treball de més de 300.000 euros, i de tres punts per a les rendes de capital de més de 200.000 euros. També s'incrementa un 1% l'impost per a patrimonis de més de deu milions d'euros.

En impostos indirectes, el canvi més significatiu és la pujada de l'IVA del 10% al 21% per a les begudes ensucrades que es compren a supermercats i botigues. L'augment de tram no afecta, però, les begudes comercialitzades en bars i restauració, que continuaran amb un IVA del 10% per a no perjudicar l'hosteleria. El govern espanyol defensa que aquesta mesura pretén combatre l'obesitat infantil i afavorir hàbits més saludables entre la població. Aquesta decisió no afecta els productes lactis edulcorats, com a iogurts o llets fermentades.

Una altra novetat és el conegut popularment com taxa Tobin. L'impost de transaccions financeres suposarà el pagament d'un 0,2% en les operacions de compra d'accions emeses a Espanya i, a través d'ell, l'executiu estatal espera recaptar 850 milions d'euros.

Multes de trànsit

El nou any porta també novetats en la carretera. El 2 de gener entra en vigor el paquet de reformes que va aprovar el Consell de Ministres en matèria de circulació per a reduir els accidents de trànsit. Un dels canvis més rellevants és l'enduriment de la sanció per a aquelles persones que tinguen un dispositiu mòbil en la mà mentre condueixen: aquesta acció es penalitzarà amb la retirada de sis punts en lloc dels tres actuals, tot i que es manté la multa de 200 euros. Tràfic també castigarà amb més força aquelles persones que no utilitzen dispositius de seguretat en els vehicles. No portar el cinturò de seguretat, casc o no usar adequadament els sistemes de retenció infantil costarà quatre punts (i no tres com fins ara) i 200 euros.

Hi haurà altra modificació rellevant pel que fa a mobilitat urbana, amb la fixació de tres nous límits de velocitat dins de les ciutats i vies urbanes de tot Espanya a partir del mes de maig. Fins ara la circulació en aquests espais tenia una sola limitació a cinquanta quilòmetres per hora. El nou reglament restringeix la velocitat a vint quilòmetres per hora la velocitat en vies d'una única plataforma de calçada i vorera, i a trenta en vies d'un sol carril per sentit. En les de dos o més carrils per sentit, la limitació es manté en cinquanta quilòmetres per hora.

Teletreball

L'any 2020 ha estat absolutament marcat per la pandèmia de coronavirus en tot el món, que ha obligat la societat a replantejar la forma en què es desenvolupa la feina. La declaració de dos estats d'alarma a Espanya i els confinaments han accelerat la implantació del teletreball, una modalitat laboral a distància que el govern espanyol ja ha regulat en un decret llei el passat setembre. La norma, en vigor des del 13 d'octubre, dona a les empreses tres mesos perquè adapten els convenis col·lectius a les condicions del teletreball si no tenien cap regulació al respecte. El 2021 serà, per tant, un any de consolidació per a una manera de treballar que s’ha multiplicat per tres a Espanya durant l’emergència sanitària, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

Cal tindre en compte que el teletreball és voluntari i que la llei aprovada pel govern espanyol s'encamina a proporcionar un marc legal quan s'aplique. Perquè un treballador o treballadora puga acollir-se a la normativa, haurà de realitzar a distància un 30% de la jornada setmanal, durant un període de referència de tres mesos; és a dir, almenys dotze hores en una setmana laboral de quaranta.

També et pot interessar

stats