La nova línia 96 de l'EMT connectarà els barris de l'est i l'oest de València amb una freqüència de dotze minuts

L’oposició afirma que la mesura duplica el recorregut de les línies 5, 6, 7 i 8 de Metrovalència i que es balafiaran diners i recursos que es podrien emprar en altres línies

Imatge d'arxiu d'una parada de l'EMT de València
Imatge d'arxiu d'una parada de l'EMT de València / À Punt NTC

La nova línia 96 de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València connectarà els barris de l'est i l'oest de la ciutat amb una freqüència de dotze minuts, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat. Esta línia recuperarà el trajecte de l'antiga línia 3 i connectarà l'avinguda del Cid i la façana marítima.

El regidor de Seguretat i Mobilitat a la ciutat i president de l'EMT, Jesús Carbonell, ha destacat que el Pla Director de la companyia 2025-2030 inclou la posada en marxa de les línies 42, la 65 i la 96 d'autobús. L’objectiu és facilitar connexions amb freqüències de dotze minuts entre els barris de l'est i l'oest de la ciutat, la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre de la ciutat i la zona de Nou Benicalap amb l'estació del Nord.

Carbonell ha avançat alguns dels canvis previstos. En primer lloc, fer canvis en la línia 40 entre la Universitat Politècnica de València (UPV) i el carrer de Xàtiva per a crear la nova 42. Esta línia circularà, en el seu primer tram, des de la UPV pel mateix traçat que l'actual línia 40, al llarg de l'avinguda de Manuel Candela. Més avant, des de l’encreuament amb l'avinguda de França, el recorregut es dirigirà cap al Palau de les Arts, l'avinguda de l’Institut Obrer, el carrer d’Amado Granell i l’avinguda de la Plata.

L'objectiu és arribar al centre per l'avinguda del Doctor Waksman cap al carrer de Sant Vicent, de manera que l'estació de tren Joaquim Sorolla quede connectada amb nombrosos barris que actualment manquen d'esta connexió.

També s’implantarà la línia 65 com a resposta a una petició del veïnat de Nou Benicalap i de l'avinguda de Joan XXIII, que no tenen una connexió directa amb el centre de València. Esta línia ajudarà a reforçar l'eix de l'avinguda de la Constitució i el carrer de Sagunt i farà parada en part els trams urbans de les línies 16 i 26.

Començarà a la Ciutat de l'Artista Faller i transitarà per l'avinguda de Joan XXIII fins a arribar a la ronda de Trànsits, concretament a l'avinguda del Doctor Peset Aleixandre. D'allí accedirà al centre per l'avinguda de la Constitució —en direcció al centre— i pel carrer de Sagunt —sentit retorn del centre—. Recorrerà el carrer de Colón i el de Xàtiva i tornarà pel de les Barques i Pintor Sorolla.

Pel que fa a la línia 96, el Pla Director recupera una connexió est-oest de la ciutat, que va existir amb l'antiga línia 3. Circularà des de l'avinguda del Cid, Sant Josep de Calassanç i Pintor Benedito fins a la plaça d'Espanya per a discórrer després per la gran via del Marqués del Túria per a enfilar per l'avinguda del Port i tornar pel carrer d’Illes Canàries.

“Contrasentit” i “Greus conseqüències”

Des de l'oposició, el regidor de Compromís Guiseppe Grezzi ha assenyalat que “sorprén que el PP —al capdavant de l'Alcaldia i de la Regidoria de Mobilitat— destaque la creació d'una nova línia d'EMT, la 96, que exemplifica a la perfecció el contrasentit i les greus conseqüències que poden suposar bona part dels canvis anunciats esta setmana si arriben a aplicar-se”.

Grezzi ha exposat, en declaracions remeses als mitjans de comunicació, que la futura línia 96 no sols “replica en recorregut i intencions” el servei que ja ofereix Metrovalència amb les seues línies 5, 6, 7 i 8 —un “malbaratament de diners públics duplicant el servei existent”—, sinó que més del 50% de l'hipotètic trajecte el fa exactament igual l'actual línia 92.

El representant de Compromís es pregunta què planeja l’executiu de María José Catalá, i si la resposta és “crear una línia redundant i balafiar diners i recursos que es podrien emprar en altres línies”. Així mateix, Grezzi planteja que potser busquen amagar “la futura supressió de la 92 per a deixar la Malva-rosa amb menys servei” i si “estan pensant només en els turistes i oblidant-se dels veïns”.

Igualment, assegura que “una freqüència de dotze minuts és inconcebible en una línia netament urbana”, al mateix temps que ha lamentat que s'oferisquen “titulars bonics amb externalitats que, per poc que un rasque, només conduiran a una deterioració del servei”.

També et pot interessar

stats