L'EMT preveu augmentar un 39% les connexions entre barris, 218 nous autobusos i arribar a 44 línies
El pla director busca "estar preparats per a superar amb comoditat la barrera de 500.000 passatgers al dia"

El pla director de l'EMT, que s'implantarà des del 2025 amb un termini de cinc anys, preveu augmentar un 39% les connexions entre els barris, i 218 nous autobusos, la majoria elèctrics i articulats. Això permetrà ampliar, modificar i canviar les línies fins a arribar a una xarxa de 44 línies creant-ne deu noves.
Així, s'arreplega en este pla que ha presentat hui el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, a la mesa de la mobilitat, on la previsió és que la posada en marxa acabe abans del llindar del 2030.
El document preveu crear deu noves línies d'autobús, part de les quals naixen de les ja existents, al mateix temps que en manté deu existents, reorganitza el traçat de dèsset línies de bus i en renumera tres, i millora la freqüència en set línies existents el traçat de les quals no es modifica.
D'esta manera, la xarxa final, quan estiga completament implantada, oferirà un servici de 24,6 milions de vehicles per quilòmetre a l'any. Això implica un increment del 16,6% respecte a la situació actual. A més, el total de connexions i línies entre barris s'incrementa un 39,1% a la ciutat, cosa que permet més facilitat de desplaçaments entre els barris de València i millorar la connectivitat de barris de nord a sud i d'est a oest.
Així, ha destacat que el paper que té l'EMT en l'estratègia de mobilitat sostenible de València és "fonamental", ja que es configura "clarament com a prestador bàsic de servicis de mobilitat". Per això, els objectius del pla són "augmentar les freqüències, oferta de places i reduir els temps en els recorreguts per a convertir l'EMT en una de la xarxes de transport més eficaces d'Espanya".
"Si volem reduir la presència del cotxe a la ciutat hem de tindre la millor xarxa de transport públic, tant de l'EMT com del metro, i este és un dels objectius del pla director que explicarà esta mateixa vesprada el regidor de Mobilitat", ha defensat Carbonell.
Així, ha explicat que la millora de la velocitat comercial és "el major desafiament operacional" que enfronta l'EMT per a poder convertir-se en "una alternativa eficaç" per a tots els ciutadans que no són usuaris habituals dels autobusos urbans en els desplaçaments per la ciutat, així com per a "millorar les condicions de confiabilitat, regularitat, confort i oferta per als ciutadans que sí que utilitzen l'EMT diàriament per a moure's".
A més, proposa la creació de 23,8 nous quilòmetres de carrils bus per a disposar d'una xarxa de 123 quilòmetres, així com actuar sobre 18,4 quilòmetres de carrils bus existents incrementant els nivells de segregació i, en conseqüència, la velocitat comercial. Amb la posada en marxa del Pla és augmentar la velocitat comercial superant els 14 km/h de mitjana.
Objectius
A partir dels objectius generals, s'han definit uns objectius específics en els pròxims anys com a principis rectors de la formulació estratègica: estar preparats per a superar amb comoditat la barrera de 500.000 passatgers al dia i els 125 milions de passatgers anuals, en condicions de confort i seguretat adequats; i aconseguir més del 50% de quota de repartiment modal entre els modes de transport públic (Renfe, Metrovalencia, EMT, MetroBus), segons les mateixes fonts.
Entre els objectius estan incrementar la quota del repartiment modal del transport públic fins a un mínim de 30% en els barris en les relacions de mobilitat dins de la ciutat, reforçant els servicis i millorant l'accessibilitat, especialment en les distàncies superiors a 2-3 quilòmetres; optimitzar els quilòmetres recorreguts anuals comptant amb els quilòmetres addicionals que l'increment de flota i la millora dels temps de viatge poden permetre, de manera que es puga incrementar l'oferta per damunt de 21 milions; i incrementar la capacitat de la xarxa millorant la qualitat del servici i el confort dels passatgers, mantenint nivells d'ocupació de 30 a 35 viatgers per expedició, de mitjana. A més, abaixar l'edat mitjana de la flota per davall de set anys.
El pla director té com a objectiu aconseguir que 500.000 passatgers utilitzen l'EMT diàriament per als desplaçaments per la ciutat. Per a això, s'ha fixat com a repte incentivar que almenys 72.000 no usuaris se'n passen a este transport públic urbà. Entre estos no usuaris el 40% utilitza el vehicle privat i serien majoritàriament una població adulta i jove. Per a aconseguir-ho, es proposa remodelar línies, augmentar les freqüències, fer menys transbords, i utilitzar vehicles menys contaminants.
Arribar al centre és fonamental
Les parades del centre continuen sent les que registren més demanda de tota la ciutat, i per això recuperar el pas de les línies pel centre contribuïx a proporcionar connexions més directes a la majoria d'usuaris, ja que el 44% de la demanda es concentra tot just en deu línies.
A més, ha destacat que el pla director permet a l'EMT "afrontar esta sèrie de reptes de primera magnitud, tant des de la perspectiva immediata de provisió de servicis de transport, com des de la visió a la mitjana tenint en compte l'evolució de les variables socioeconòmiques de la ciutat de València, les noves tecnologies i, per descomptat, les demandes de mobilitat de la ciutadania".
"L'EMT s'enfronta a un gran desafiament, s'ha de ressenyar que la ciutat de València supera els 844.000 habitants, amb un increment del 4,5% en només dos anys, que és la xifra més alta registrada. Així mateix, després d'anys sense créixer en demanda, el nombre de viatgers va excedir en el 2023 la situació anterior a la pandèmia, i es va registrar un nombre rècord de viatgers en el 2024, per damunt de 115 milions, i este 2025 ja es troba un 5% per damunt de l'exercici anterior", ha assenyalat.
Compromís: "És un conte de ciència-ficció"
Per contra, per Compromís Giuseppe Grezzi ha criticat que este pla és "un conte de ciència-ficció", perquè "el missatge principal per a millorar el transport públic és que cal reduir el trànsit privat".
Així, assenyala que el nucli central de la proposta és crear amplis carrils bus segregats i fins i tot dobles, que "serien molt interessants i creïbles si governara Compromís, però fan que el document semble un conte de ciència-ficció en mans d'un PP que en els dos anys de govern ha eliminat la prioritat de l'EMT en circumstàncies similars com el carrer de Colom, i ha promés fer-ho en altres, com Pérez Galdós".
A més, ha assenyalat que Compromís no coincidix "amb totes les solucions de disseny viari que planteja el pla ni tampoc creiem que el canvi de model de xarxa que planteja el pla per a satisfer el model de xarxa que agrada al PP siga el millor". Així, ha criticat que planteja un redisseny que elimina part de l'aparcament per a convertir l'Albereda en "una autopista d'alta capacitat" o que "s'aposte per tornar a un model de línies de llarg recorregut, assistencials, tipus cotxe granera" en lloc de línies directes.
Finalment, ha assenyalat que per a oferir un servici igual de regular que el de fa uns mesos, l'EMT "hauria de posar moltíssims recursos dels quals ara no disposa, especialment després del forat comptable de quaranta milions que han fet en només dos anys".