La nova estratègia contra la covid restringeix els tests només a casos greus i vulnerables

Els aïllaments per a asimptomàtics desapareixeran excepte en el cas de població vulnerable

Personal sanitari realitza un PCR
Personal sanitari realitza una PCR / Salas (Efe)

La nova estratègia de vigilància i control davant de la covid-19, que s'aprovarà aquest divendres, arreplega com a principal novetat l'eliminació amb caràcter general de la realització de proves de diagnòstic.

Segons han informat fonts sanitàries, seran els professionals sanitaris els que, sota el seu criteri, prescriuran les proves després d'una valoració clínica, atesa la simptomatologia i el perfil del pacient, però no seran preceptives davant de totes les sospites de casos.

En qualsevol cas, aquesta nova vigilància del coronavirus arreplega que els tests sí que estaran expressament indicats per a aquells casos més greus o persones que convisquen en entorns vulnerables.

A més, els aïllaments per a asimptomàtics desapareixeran excepte en el cas de població vulnerable. En les residències de majors, serà de cinc dies i s'alçarà transcorregudes 24 hores sense símptomes. Als hospitals, també serà de cinc dies i només s'eixirà de l'aïllament amb un negatiu en una prova diagnòstica, d'acord amb la informació d'aquestes fonts.

Sanitat i les comunitats autònomes ja van oferir els primers detalls sobre com seria aquest sistema de vigilància transitori contra la covid en les Jornades del Sistema Nacional de Salut (SNS) sobre Vigilància en Salut Pública. En concret, van fixar que es continuaria treballant activament en la detecció dels casos greus, els possibles augments d'incidència i les noves variants, encara que amb l'horitzó màxim de març del 2023.

Així, van determinar que hi haurà una "fase de transició" en la vigilància del coronavirus fins a la implementació completa del sistema de vigilància d'infeccions respiratòries agudes lleus en atenció primària i greus en atenció hospitalària, que s'haurà de produir a tot Espanya "abans de la fi del primer trimestre de 2023".  

En concret, segons van acordar la setmana passada, aquest sistema de vigilància transitori hauria de garantir una "vigilància individualitzada" dels casos de covid en "àmbits vulnerables i casos greus", així com la vigilància i seguiment de brots epidèmics "en entorns vulnerables, en risc d'exclusió social i en altres àmbits que es consideren d'interés".

També et pot interessar

stats