Nou rècord d’emissions dels gasos contaminants que causen l’efecte hivernacle

L’Organització Meteorològica Mundial pronostica que els màxims d’emissions continuaran augmentant si no es canvien les polítiques actuals.

VÍDEO | Nou rècord d’emissions dels gasos contaminants que causen l’efecte hivernacle

Hi ha un nou rècord dels gasos contaminants que provoquen l’efecte hivernacle. Durant el 2018 els nivells de diòxid de carboni (CO2) van arribar a 407,8 parts per milió (ppm), enfront les 405,5 ppm de 2017, segons dades de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), que recull informació de 53 països. 

A més, l’OMM adverteix que la tendència ascendent continua a llarg termini i no es preveu que el sostre d’emissions arribe el 2020 ni tampoc el 2030, si es mantenen les actuals polítiques. Per això, aquesta organització afegeix que les generacions futures s’enfrontaran a efectes “cada vegada més greus” del canvi climàtic, entre els quals cita l’augment de les temperatures, major estrés hídric, la pujada del nivell de la mar i l’alteració dels ecosistemes marins i terrestres.

Respecte a l’augment interanual de les emissions, l’OMM assenyala que l’increment de CO2 de 2017 a 2018 va ser molt similar al registrat entre 2016 i 2017, però, en canvi, és superior a la mitjana de l’últim decenni. El 2015, els nivells mundials de CO2 van sobrepassar el simbòlic llindar de 400 parts per milió.

A més, les concentracions de metà i òxid nitrós es van disparar i van ascendir en majors quantitats que en els últims deu anys, segons les observacions que recopila l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) a partir de les regions distribuïdes per tot el planeta, incloses les regions remotes de l’Àrtic, les zones muntanyenques i les illes tropicals.

Des de 1990 s’ha incrementat un 43% el forçament radioactiu total, que té un efecte d’escalfament del clima provocat pels gasos d’efecte d’hivernacle de llarga durada. D’aquestes emissions de CO2 des de 1990, els Estats Units van generar quasi el 80% del total.

En direcció errònia

El secretari general de l’OMM, Petteri Taalas, ha alertat que “no hi ha indicis d’una desacceleració, i molt menys una disminució, de la concentració dels gasos d’efecte d’hivernacle en l’atmosfera, malgrat tots els compromisos assumits en virtut de l’Acord de París sobre el canvi climàtic”. Per això, insisteix que cal plasmar els compromisos de reducció d’emissions en “acció” i augmentar el nivell d’ambició per a aconseguir el benestar futur de la humanitat.

En aquest context, Taalas ha recordat que l’última vegada que es va registrar una concentració comparable va ser fa entre 3 i 5 milions d’anys, i aleshores la temperatura era de 2 a 3 graus centígrads més càlida i la mar tenia un nivell entre 10 i 20 metres superior.

També et pot interessar

stats