El nou filtre de moda de TikTok: un perill per als adolescents?

Els psicòlegs adverteixen de les conseqüències de mostrar una imatge irreal en xarxes socials sobre el desenvolupament dels joves

Efecte del nou filtre de TikTok d'embelliment / À Punt NTC

La xarxa social TikTok ha publicat un nou filtre que està causant furor i preocupació a parts iguals. Canvia la forma del rostre per a adaptar-lo als actuals cànons de bellesa. La diferència entre el filtre i la cara real és tan gran que alguns professionals de la psicologia ho consideren un perill. Ja hi ha qui parla de la "dismòrfia del selfie".

Un equip d’À Punt Notícies ha eixit al carrer per tal de comprovar l’efecte del filtre. “Crec que és terrible, perquè mostra una bellesa irreal”, relata una transeünt després de provar l’experiència de veure’s filtrada. Les dones més majors amb qui s’ha experimentat amb el filtre han mostrat el rebuig de veure’s “massa joves i retocades”.

El nou filtre de bellesa de TikTok, bold glamour, està basat en intel·ligència artificial i modelatge 3D. És tan realista i impactant que preocupa els professionals de la psicologia. Alerten que pot distorsionar la concepció de la bellesa natural d'algunes persones, sobretot dels adolescents.

“M’ha passat amb persones que han gastat molts filtres i a l’hora de mostrar-se als altres els ha fet molta vergonya, perquè no han mostrat una part real i han hagut de tapar-se amb bufanda o mascareta”, segons explica Fátima Tortosa, psicòloga.

El filtre l'ha desenvolupat l'empresa matriu de TikTok i podria estar basat en els models de bellesa computacional, que són tot un camp d'estudi a la Xina, Corea i Hong Kong. La promoció d'aquests cànons de bellesa pot derivar en greus conseqüències psicològiques. “No permet que els adolescents accepten el desenvolupament natural i pot donar lloc a trastorns emocionals i psicològics greus”, relata Fatima i adverteix que “veiem cada vegada més idees suïcides i suïcidis en general”.

Un altre factor del qual molts s'han adonat és que aquest filtre és molt menys agressiu quan s'aplica a homes. Una altra demostració que els cànons de bellesa són molt més exigents quan els apliquem a les dones.

També et pot interessar

stats