Nou detinguts en l'operació antidroga amb quatre guàrdies civils ferits durant un tiroteig

Els agents desarticulen una banda perillosa amb nombrosos antecedents per tràfic d'estupefaents i desmantellen dos cultius amb 1.250 plantes 

Plantació de marihuana desmantellada
Una de les plantacions de marihuana desmantellades / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut nou persones per delictes vinculats amb el cultiu i l'elaboració de drogues, entre d'altres, en el marc de l'operació Sarpa. És la mateixa que va saldar-se amb quatre agents ferits per arma de foc durant un tiroteig ocorregut en un escorcoll practicat en un xalet de la partida del Moralet, al terme municipal d'Alacant, al març. Després d'aquesta actuació i d'escorcolls en quatre domicilis més investigats a la partida de Torre del Pla d'Elx i a Sant Vicent del Raspeig. 

Als nou arrestats se'ls considera presumptes autors de cultiu de marihuana, elaboració d'haixix, cocaïna i èxtasi, i l'enviament i venda posterior en països europeus. A més, a un d'ells se li imputa el delicte de temptativa d'homicidi per haver disparat contra els efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana (Usecic) de la comandància d'Alacant per a tractar d'impedir-los l'entrada en un dels immobles escorcollats.  

La banda desarticulada és considerada perillosa, entre altres aspectes, pel fet que la Benemèrita els ha confiscat una gran quantitat d'armes de foc: set escopetes en el domicili en què va produir-se el tiroteig i una pistola enllestida per a fer foc en la casa de Torre del Pla.

El 28 de març, durant la fase d'exploració de l'operació Sarpa, diversos agents de la Usecic d'Alacant foren rebuts a trets pel pare d'un dels principals investigats en el xalet en què residia l'objectiu, juntament amb els progenitors. L'individu, de 73 anys, va disparar a boca de canó contra els efectius i, com a resultat, quatre patiren lesions per arma de foc i dos més acabaren també ferits a conseqüència de la retirada escalonada dels agents, en el procediment per a traure'n fora els ferits i traslladar-los a zona segura.

Els quatre registres previstos aquell dia, amb autorització judicial, s'allargaren fins entrada la nit per la magnitud de l'operació. El balanç final de l'actuació policial s'ha traduït en la detenció de sis homes i tres dones, amb edats entre 34 i 73 anys, de nacionalitats espanyola i polonesa. Se'ls imputen els delictes de cultiu i elaboració de substàncies estupefaents per a traslladar-les a Alemanya, Holanda i Irlanda, defraudació de fluid elèctric, atemptat contra agents de l'autoritat, tinença il·lícita d'armes i pertinença a organització criminal.

Més de mil plantes de marihuana i onze quilos d'estupefaents requisats

Durant la intervenció la Guàrdia Civil ha desmantellat dos cultius de marihuana tipus indoor, un dels quals estava en una finca amb destinació exclusiva a això i que comptava, fins i tot, amb un cuidador. Aquest era el més gran, amb 1.150 plantes. A més s'han decomissat dos quilograms de marihuana congelada per a preparar oli d'haixix; set de cabdells de marihuana; un de resina d'haixix; quinze grams de cocaïna i pastilles d'èxtasis. En la casa de Torre del Pla els agents van trobar droga preparada per a enviar en el mateix format que la que va ser confiscada en un termo amb destinació a Irlanda en una empresa de paqueteria el 23 de març.

També s'ha intervingut la infraestructura emprada en les plantacions de marihuana, màquines peladores i generadors d'ozó; bàscules de precisió i els materials per a tallar i preparar les dosis dels diferents tipus de substàncies; nombrosa documentació que implica els membres de la trama; 13.000 euros procedents de l'activitat criminal; i una arma de foc curta del calibre nou mil·límetres municionada i muntada, preparada per a disparar, que localitzaren en la tauleta de nit del dormitori d'un dels detinguts. Aquesta pistola l'han remesa al servei de criminalística de la Guàrdia Civil per a analitzar-la per si estiguera implicada en altres delictes. Igualment, s'han requisat els mòbils i vehicles emprats per a cometre els delictes.

Els detinguts han passat a la disposició dels jutjats d'Alacant, Elx i Sant Vicent, que han decretat l'ingrés a la presó per a tres d'ells: l'autor dels trets, el fill i el cuidador del cultiu de la finca del Moralet.

Pel que fa als agents ferits durant el tiroteig ocorregut al xalet del Moralet, ja tenen tots l'alta hospitalària i es recuperen a casa. El guàrdia civil que va rebre un tret en una mà va haver de ser intervingut quirúrgicament després de l'ocorregut.

També et pot interessar

stats