Només onze dels 51 rebrots confirmats a Espanya preocupen el Ministeri de Sanitat

Cap es localitza a la Comunitat Valenciana i Simón afirma que el de Rafelbunyol està “quasi tancat”.

VÍDEO | Només onze dels 51 rebrots confirmats a Espanya preocupen el Ministeri de Sanitat

A hores d’ara hi ha 51 rebrots de coronavirus “sense tancar” a Espanya, dels quals onze estan considerats “d’especial interés” per al Ministeri de Sanitat per les particularitats o els riscos de transmissió comunitària que presenten, segons ha indicat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón.

Cap d’aquests casos d’especial atenció es localitza a la Comunitat Valenciana, ni el de 16 contagis de Castelló confirmat aquest dilluns, ni tampoc el que ha sorgit en una empresa càrnia de Rafelbunyol. Respecte a aquest últim cas, el responsable del Ccaes ha assenyalat que està “quasi tancat”.

Entre els brots que sí que requereixen, en canvi, l’atenció de les autoritats sanitàries Simón ha esmentat els dels temporers d’Osca i de Lleida, un altre vinculat a un hospital de Valladolid, el del centre d’acollida de migrants de Màlaga, i dos brots més vinculats a entorns familiars derivats de casos importats a Galícia i Múrcia.

A pesar que hi ha 51 punts del territori de l'estat espanyol on estan augmentant els contagis de coronavirus, per a Simón no són excessivament preocupants perquè “no hi ha transmissió comunitària” i hi ha “un nombre relativament controlat de casos”. En aquest sentit, s’ha referit a la importància de la detecció precoç per a evitar la propagació.

Així mateix, el responsable del Ccaes ha explicat que els casos de rebrots es tanquen definitivament als 28 dies de no registrar-se nous contagis associats, encara que molts rebrots rebaixen substancialment l’atenció a partir dels 14 dies, quan ja són improbables els contagis. En aquestes circumstàncies estarien els rebrots de Basurto o el de Rafelbunyol, on l’empresa ha indicat que només queden huit casos actius dels 16 associats amb aquest punt.

Escassa transmissió comunitària a Osca

Quant als casos més nombrosos, el d’Osca i Lleida, vinculats tots dos als treballadors agrícoles, Fernando Simón creu que les males condicions d’habitatge poden haver contribuït notablement a la propagació dels contagis. Concretament en el d’Osca, tot apunta que “no hi ha hagut transmissió comunitària i, si n'hi va haver, degué ser molt limitada perquè no s’estan detectant nous casos als municipis”. Tot i això, el ministeri estudia detingudament els contagis localitzats a Lleida, perquè encara hi ha “alguns casos creixents”.

Un total de 14 autonomies registren rebrots aquest dimarts de vesprada, encara que els governs autonòmics asseguren que tots estan controlats i únicament quatre comarques aragoneses han implantat restriccions per a evitar que proliferen els contagis. Andalusia (205 casos confirmats pel govern autonòmic) i Aragó (330 casos positius confirmats) són, ara per ara, les comunitats amb més nous casos amb un focus comú localitzats.

També et pot interessar

stats