Només huit països europeus reconeixen la violació com a sexe sense consentiment

Amnistia Internacional alerta de la legislació defectuosa i de la perillosa cultura que culpa la víctima.

Imatge de la manifestació en contra de la sentència de La Manada a Madrid
Imatge de la manifestació en contra de la sentència de La Manada a Madrid / Europa Press

Amnistia Internacional ha alertat que la majoria dels països europeus no reconeixen en la llei que el sexe sense consentiment és violació i que "una legislació defectuosa i una perillosa cultura de culpar la víctima estan perpetuant la impunitat a tot Europa". 

L'estudi fet públic aquest divendres per l’organització analitza la legislació sobre violació de 31 països europeus i conclou que només Irlanda, Regne Unit, Bèlgica, Xipre, Alemanya, Islàndia, Luxemburg i Suècia tenen definicions de la violació basades en el consentiment. La resta sols la reconeixen quan existeix violència física, amenaça o coacció. 

Aministia Internacional assenyala que, en alguns països, les lleis sobre violència sexual s'emmarquen en termes de delictes relatius a l'honor i la moralitat. A Malta, per exemple, aquest tipus de delictes es recullen en els que "afecten el bon orde de les famílies". 

En el cas d'Espanya, el govern de Pedro Sánchez ha advocat recentment per vincular els delictes sexuals a la falta de consentiment exprés de la víctima, de manera que "si una dona no diu que sí explícitament, tota la resta és no", però el PP ja ha avançat el seu rebuig a aquesta possibilitat. Països com ara Portugal i Dinamarca poden ser els pròxims que canvien la definició legal de la violació. 

La investigadora sobre Europa occidental i drets de les dones Anna Blus ha lamentat que a tot Europa les xifres de denúncia en casos de violació són baixes i que aquelles dones que acudeixen a les autoritats "pateixen a sovint les conseqüències de definicions legals desfasades i nocives" i reben "un tractament espantós" de les autoritats judicials. Espanya està a la cua d'Europa en nombre de denúncies d'agressions sexuals.

Una onada de canvi

Blus ha manifestat que moviments com el #MeToo han animat moltes dones a denunciar les seues experiències i ha recordat les protestes d'un moviment feminista espanyol indignat davant la sentència dels membres de La Manada al crit de "No és abús, és violació". 

Amnistia Internacional reclama canvis legislatius i també que es pose fi als estereotips de gènere en els procediments judicials per a aconseguir que les pròximes generacions de dones "no es qüestionen si la violació és culpa seua". Segons l'enquesta més recent de l'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, una de cada 20 dones ha sigut violada a partir dels 15 anys, unes xifres que posen en evidència que es tracta d'una "violació de drets humans que ha de ser reconeguda com a delicte greu", ha afegit Blus. 

També et pot interessar

stats