El nombre de teuladins baixa un 60% per la substitució de gespa natural per artificial

Experts de la UV i de la UA urgeixen una millor planificació de les ciutats per a conservar els ocells.

El nombre de teuladins baixa un 60% per la substitució de gespa natural per artificial
El nombre de teuladins baixa un 60% per la substitució de gespa natural per artificial

El nombre de teuladins s'ha reduït fins a un 60% en quatre anys per la substitució de la gespa natural per l'artificial als parcs. Això és el que assenyalen investigadors de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València i de la Universitat d'Alacant.

L'equip científic ha publicat un article en la revista Urban Ecosystems d'un l'estudi realitzat entre 2015 i 2018, en què expliquen que l'impacte de la substitució del sòl dels parcs (herba, sòl nu) per altres components artificials (formigó, herba artificial, zones per a gossos, paviments) té un efecte determinant sobre l'abundància del teuladí comú.

Dels 32 parcs valencians estudiats en quatre localitats, en 10 es van produir importants remodelacions durant els quatre anys. En els parcs no reformats, el nombre de teuladins va baixar un 15%, mentre que en aquells que es van realitzar reformes, la baixada és del 60% de mitjana.

Entre les conclusions de l'article es posa de manifest que la remodelació de les zones amb gespa o herba natural és més nociva per als teuladins que en les zones de sòl nu. Aquest fet l'expliquen perquè amb l'herba és molt més probable la presència d'invertebrats i, per tant d'aliments, que en les zones sense coberta vegetal.

Millor planificació urbana

En la investigació, els experts demanen implementar noves polítiques de planificació urbana amb la urgent necessitat de conservar el teuladí comú i altres ocells, encara que són conscients que els ajuntaments actualment plantegen mesures per a reduir despesa en aigua i cost de manteniment de jardins.

Per això, proposen com a solució utilitzar arbres autòctons, o espècies d'herba amb un menor consum d'aigua per als parcs, la qual cosa augmentaria el nombre d'invertebrats disponibles per al manteniment dels teuladins. També plantegen millorar la coberta verda urbana i connectar-la per a ajudar en el desplaçament dels ocells.

També et pot interessar

stats