Noelia de Mingo ingressa al centre psiquiàtric penitenciari de Fontcalent

L'exdoctora va agredir dues dones amb un ganivet dilluns passat al municipi madrileny d'El Molar

Hospital Psiquiàtric Penitenciari de Fontcalent, a Alacant
Hospital Psiquiàtric Penitenciari de Fontcalent, a Alacant / À Punt NTC

L’exdoctora Noelia de Mingo ha reingressat al centre psiquiàtric penitenciari de Fontcalent després de l'agressió múltiple que va protagonitzar dilluns passat al municipi madrileny d’El Molar, segons ha confirmat l'Associació del Defensor del Pacient.

Dimarts passat la jutgessa d'Instrucció número dos d'Alcobendas (Madrid) ordenava el seu ingrés a la presó provisional comunicada i sense fiança per presumptament cometre un delicte d'homicidi en grau de temptativa i atemptar contra agents de l'autoritat.

En un primer moment, la magistrada va ordenar que la derivaren a la unitat psiquiàtrica de la presó d'Estremera. Finalment, aquest dijous l’han traslladada al penitenciari alacantí de Fontcalent.

L’exdoctora va ser condemnada en 2006 a 25 anys de reclusió en centre psiquiàtric com a responsable de la mort de tres persones en la Fundació Jiménez Díaz tres anys abans.

A l'octubre de 2017, a petició del jutjat de vigilància penitenciària d'Alacant i amb l'informe favorable del Ministeri fiscal, l'Audiència Provincial de Madrid va substituir l'internament en centre psiquiàtric pel tractament ambulatori i la custòdia familiar.

Ho va fer a la llum dels diferents informes clínicoforenses, que coincidien que la situació de la malalta era estable, que no havia tornat a presentar episodis de descompensació i que era plenament conscient de la seua malaltia, dels símptomes i del mal que havia causat.

No obstant això, l'Audiència va condicionar el tractament ambulatori al fet que l'afectada se sotmetera d’una banda a un control de psiquiatria de l'Hospital Infanta Sofía (a San Sebastián de los Reyes); d’altra, a la supervisió dels metges forenses de l’Audiència Provincial. A més, la família s’havia de comprometre a informar el tribunal i a l'especialista clínic si apareixien símptomes de descompensació en la malalta.

Transcorreguts quatre anys des de llavors, l'últim informe facilitat pel personal mèdic de l'Hospital Infanta Sofía té data del passat dia 3 de setembre. Els metges que atenen Noelia de Mingo conclouen que en aquell moment la pacient "no presenta descompensació psicòtica" i assenyalen que ha acudit puntual a l'administració de la medicació, l'antipsicòtic que els metges li han receptat i que se li posa cada quatre setmanes.

En idèntics termes s'havia pronunciat dies abans l'Institut de Medicina Legal de Madrid. Amb data de 2 de juliol de 2021, el Servei d'Especialitats Psiquiatria Forense aclareix en el seu informe que Noelia de Mingo "pateix una malaltia greu de curs crònic de la qual en l'actualitat no presenta simptomatologia psicòtica activa".

En la mateixa línia, l'informe recull que la pacient havia presentat justificant de la injecció mensual d'antipsicòtics amb què la tracten els psiquiatres de l'Hospital Infanta Sofía i la citen per a una nova valoració en un període de tres mesos.

També et pot interessar

stats