Els Nobel dels Premis Jaume I donaran suport a l'Albufera com a reserva de la biosfera

Volen ampliar la figura de protecció sobre este espai natural, conservar la diversitat biològica i oferir mitjans de subsistència sostenible a les comunitats locals

La Fundació dels Premis Jaume I, en la seua foto institucional
La Fundació dels Premis Jaume I, en la seua foto institucional / Premis Jaume I

Els vint Nobel que participen en el jurat dels Premis Rei Jaume I s'uniran el 3 de juny a un acte de l'Ajuntament de València per a donar suport perquè el parc natural de l'Albufera siga declarat com a reserva de la biosfera. L'objectiu de la iniciativa, que se celebrarà en el Museu de les Ciències de València, és ampliar la figura de protecció sobre este espai natural, que li permeta conservar la diversitat biològica i oferir mitjans de subsistència sostenible a les comunitats locals.

L'acte, organitzat en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, l'Ajuntament de València i el Museu de les Ciències, comptarà amb diversos experts que parlaran sobre el tema i un col·loqui posterior, dinamitzat pels tres divulgadors científics que formen part del jurat: Javier Santaolalla, Eduardo Sáenz de Cabezón i Pere Estupinyà. Després de l'acte hi haurà una visita a l'Albufera.

Dins dels actes de l'edició dels premis d'enguany, el dilluns a la vesprada els integrants del jurat visitaran el Centre d'Art Hortensia Herrero i assistiran al sopar de benvinguda que ofereix l'Ajuntament en l'edifici Veles e Vents de la Marina de València.

L'endemà, 4 de juny, la jornada comença a la Caserna General Terrestre d'Alta Disponibilitat (CGTAD), situada al claustre del convent de Sant Doménec, amb la lectura de la declaració dels jurats 2024. A continuació, tindran lloc les deliberacions dels jurats, en les quals es triarà els set guardonats de l'edició 36. L'acte de proclamació se celebrarà en el Saló de les Corts del Palau de la Generalitat al voltant de les 13:30 hores.

Enguany, prop d'un centenar de persones formen part del jurat dels guardons. Entre ells es troben els vint Nobel en diferents disciplines, entre els quals figuren dos estatunidencs: Jack Szostak, Nobel de Medicina el 2009; i David MacMillan, Nobel de Química el 2021. El jurat haurà de decidir entre les 232 candidatures, 54 d'elles de dones, que han sigut presentades en la present edició. Atés que el premi és indivisible, només set d'elles es poden convertir en els nous Premis Rei Jaume I 2024.

També et pot interessar

stats