El Nobel d'Economia reconeix el treball per a transformar els estudis sobre pobresa

L'indi Banerjee, l'estatunidenc Kremer i la francesa Duflot han jugat un rol decisiu en la reformulació de la investigació en desenvolupament.

El Nobel d\'Economia reconeix el treball per a transformar els estudis sobre pobresa
El Nobel d'Economia reconeix el treball per a transformar els estudis sobre pobresa

El Nobel d'Economia 2019 reconeix el treball d'Esther Duflot, Michael Kremer i Abhijit Banerjee, tres experts en el camp del desenvolupament que han transformat els estudis sobre pobresa amb un enfocament experimental.

L'indi Banerjee, l'estatunidenc Kremer i la francesa Duflot han jugat un rol “decisiu” a l'hora de reformular la investigació en economia de desenvolupament en les últimes dos dècades, segons la Reial Acadèmia de les Ciències sueca. Els estudis dels guardonats han influït en àrees com salut i educació, han ajudat a alleugerir la pobresa global i tenen un gran potencial per a millorar més les vides de les capes més pobres de la societat.

El problema no és la falta de recursos

A mitjan dècada de 1990, Kremer va traslladar part de la seua investigació del nord-est dels Estats Units a la Kenya rural, on va realitzar diversos assajos de camp amb una ONG local.

Així, van triar escoles que necessitaven suport i les van dividir a l'atzar en grups diferents: totes van rebre recursos addicionals, però de manera diferent i en moments diferents.

Els experiments van mostrar que ni la disponibilitat de més llibres de text ni la introducció de més menjars gratuïts a les escoles tenien influència en els resultats d'aprenentatge.

Estudis posteriors dels guardonats van revelar que el problema principal en molts països pobres no és la falta de recursos, sinó que l'ensenyament no està prou adaptad a les necessitats dels alumnes.

Als treballs de camp a Kenya i l'Índia en van seguir molts de semblants en altres països, centrats també en aspectes com la salut, l'accés al crèdit i l'adopció de nova tecnologia.

Duflot, que va guanyar el 2015 el Princesa d'Astúries de Ciències Socials, és, a més, la segona dona que guanya el Nobel d'Economia, després que l'estatunidenca Elinor Ostrom ho fera en 2009.

Amb el d'Economia es tanca la ronda de guanyadors d'enguany dels Nobel, en una edició atípica en la qual, per primera vegada en quasi sis dècades, es van repartir dos guardons en Literatura, ja que l'Acadèmia Sueca va ajornar el premi l'any passat per la crisi històrica originada per un escàndol sexual i de filtracions.

Els Nobel s'entregaran el pròxim 10 de desembre en una doble cerimònia a Oslo, per al de la Pau, i a Estocolm, per a la resta.

També et pot interessar

stats