Nit en blanc i de sobresalts, així han viscut de nord a sud les persones desallotjades les hores prèvies a deixar sa casa

El veïnat dels pobles envoltats pel foc han viscut amb "por, intranquil·litat i angoixa" els desallotjaments. A hores d'ara i de nord a sud tots es fan la mateixa pregunta: per què l'administració no neteja els pinars a l'hivern

Testimonis desallotjats / À Punt Mèdia

En alguns pobles de l'Alt Palància la de dimarts ha sigut una nit de sobresalts i angoixa. També de molta por i intraquil·litat. A Sacanyet, cap a les 2 i mitja de la matinada, als huitanta veïns del poble els alertaven que havien de deixar sa casa. À Punt Mèdia ha parlat amb alguns d'ells, que han relatat que l'avís els va agafar mentre dormien. Això els que van poder dormir. Els veïns es van organitzar. Mentre uns dormien, altres feien guàrdia.

Al poble veí de les Alcubles un alberg de la Creu Roja els esperava. Vicent Calatrava, cap de Socors de la Creu Roja València, ha explicat als equips d'À Punt que la seua organització ha alçat un alberg provisional amb capacitat per a huitanta persones.

Creu Roja organitza l'acolliment dels desallotjats
Creu Roja organitza l'acolliment dels desallotjats / À Punt Mèdia

El poble de Sacanyet, momentàniament, s'ha quedat buit, sols escortat pels bombers, amb una missió molt concreta. Edi Díaz, caporal del Consorci Provincial de Bombers, ha dit: "La nostra missió ha sigut protegir les cases que estaven cremant-se". En alguns llocs sí que ho han aconseguit. En llocs com Toràs el foc s'ha quedat a les portes, mentre que a Begís les flames s'han menjat quasi una finca sencera.

Finca cremada a Begís
Finca cremada a Begís / À Punt Mèdia

A Viver, els veïns acollits a l'alberg de la Creu Roja també han passat la nit en blanc. Por, intranquil·litat, angoixa han sigut les paraules utilitzades per aquestes persones. A l'alberg, a més d'assistència material, també han rebut suport emocional. 

Elisabeth Millán, directora de Socors de la Creu Roja Castelló, ha dit que "les persones es troben amb la incertesa de no saber quan podran tornar a sa casa. Ni si estaran molt de temps a l'alberg". Tot el veïnat espera poder tornar a casa quan les vivendes estiguen fora de perill.

Gent major acollida a  l'alberg de Creu Roja
Gent major acollida a l'alberg de Creu Roja / À Punt Mèdia

Més al sud, a les comarques de la Marina Alta i el Comtat, trobem històries semblants. Isabel Cots és una veïna desallotjada d'una urbanització de Pego. Segons ha contat: "Hem estat tota la nit en vetla, mirant a veure què passava... Semblava l'infern". Els veïns d'aquesta urbanització al nord del terme de Pego han pogut tornar a les cases dimecres. Com ha dit Rafel Cots, ja no hi ha perill de què es creme res perquè "ja no queda res, s'ha cremat tot". Afortunadament ací el foc s'ha quedat a les portes dels xalets.

El veïnat sí sap que els incendis s'apaguen a l'hivern. És en els mesos de fred quan és necessari netejar la muntanya per tal de prevenir els incendis. De nord a sud tots es fan la mateixa pregunta: perquè l'Administració no neteja els pinar a l'hivern?

Cal destacar que el veïnat, de nord a sud, s'ha queixat de les condicions en què estava la muntanya. Com ha dit Isabel Cots, "els caminals abans eren camins i ara són sendes, perquè la muntanya i la brutícia entren dins de les sendes". Aquesta veïna ha recalcat que sense camins no hi ha tallafocs naturals".

El veïnat sí que sap que els incendis s'apaguen a l'hivern. És en els mesos de fred quan es fa necessari netejar la muntanya, per tal de previndre focs a l'estiu. Ara molts es pregunten per què l'administració no ho fa. En aquest sentit ha parlat María José Femenía.

Muntanya amunt s'arriba a la comarca del Comtat

Veïnat de Benimassot
Veïnat de Benimassot / À Punt Mèdia

Muntanya amunt s'arriba a la comarca del Comtat. Benimassot va ser l'últim municipi que van desallotjar dimarts. Una de les veïnes, Maica Cortón, ha explicat que experimentar com la barrera del foc anava a ser el mateix poble va ser "angoixant". També ha contat que els van donar cinc minuts. "Ens van dir que agafàrem el més necessari i eixirem...". Ella va agafar la seua gossa.

Tania Terol ha reconegut que en aquests moments "no t'ho vols creure". En aquesta població el veïnat es va mobilitzar per tal d'avisar la gent gran que no tenia WhatsApp. Mentrestant altres no podien arrancar el vehicle pels nervis.

Acollits pel veïnat de Balones mentre el foc s'acosta a Catamarruc

Maica Cortón i la seua gossa, així com la resta del veïnat de Benimassot, han passat la nit acollides en una casa del municipi veí de Balones, on el veïnat s'ha bolcat amb les persones evacuades. Un gest que ha emocionat els afectats.

Quan és dimecres, les flames s'acosten cap a Catamarruc, una pedania de Planes i, com la resta de municipis, davant de la impotència dels veïns. El veïnat de nou apunta a una mala gestió en la neteja de la muntanya. "Fa molts anys que no netegen els pinars. Neva i cauen les rames a terra". Un altre veí de Planes, Raül Climent, ha sigut molt clar: "Alguna cosa estarà fent-se malament, crec que molt malament, quan en tan sols cinc dies s'hagen cremat dotze mil hectàrees i... pobles evacuats".

A més de Benimassot, tres municipis més de la comarca del Comtat com són Famorca, Fageca i Tollos continuen evacuats.

"Alguna cosa estarà fent-se mal, crec que molt mal, quan en tan sols cinc dies s'hagen cremat dotze mil hectàrees i... pobles evacuats". Raül Climent - Veí de Catamarruc, pedania de Planes
A Sacanyet dimecres sols han quedat els bombers
A Sacanyet dimecres sols han quedat els bombers / À Punt Mèdia
Maica Cortón de s'ha casa el primer que ha agafat ha sigut la seua gossa
Maica Cortón de s'ha casa el primer que ha agafat ha sigut la seua gossa / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats