On pot nevar aquesta setmana?

Les gelades de la matinada són l'avantsala d'una setmana molt freda. A Bocairent arribaven als dotze graus negatius, mentre que a Xixona anotaven deu graus sota zero

Aquesta setmana caldrà abrigar-se, perquè s'esperen dies amb molt de fred, fins i tot prop de la mar
Aquesta setmana caldrà abrigar-se, perquè s'esperen dies amb molt de fred, fins i tot prop de la mar / Mariscal (Efe)

Les gelades d’aquesta nit han sigut un aperitiu del fred que s’espera aquesta setmana, en què algunes comarques poden tastar les primeres neus de l’hivern. Les temperatures sota zero que han registrat durant la matinada municipis de la Vall d’Albaida i la Costera, de l’interior de l’Alacantí o la Marina han sigut l’avantsala d’una setmana plenament hivernal pel que fa a les temperatures.

Caldrà estar atents a l’evolució d’una borrasca per a veure si entre dimarts i dimecres poden caure les primeres precipitacions en forma de neu en alguns punts del territori, els més afectats pel vent de gregal.

Així, punts de la Marina, la Safor, el Comtat, l’Alcoià o la Vall d’Albaida poden quedar coberts per la neu a mitjans de setmana si finalment es dona el còctel de núvols, precipitacions, vent de gregal i baixes temperatures. Caldrà esperar a previsions més ajustades per a saber si alguns pobles d’aquestes comarques queden coberts de blanc.

L'Aemet activa l'alerta taronja per fred prop de la mar

Mentre aquesta possible situació arriba, el fred ja s’ha fet sentir durant la matinada de dilluns, on bona part del territori ha registrat gelades. Criden l’atenció, sobretot, les baixes temperatures que s’han assolit prop de la costa, com alguns municipis de la Marina, i que han portat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a decretar l’avís taronja pel fred fins a les nou del matí.

Mínimes registrades dilluns, amb bona part del territori sota zero graus
Mínimes registrades dilluns, amb bona part del territori sota zero graus / À Punt Oratge

A Xàbia, per exemple, les temperatures han oscil·lat des dels tres graus negatius en alguns punts del terme municipal fins als cinc, però a localitats com ara Benialí, en la Vall de Gallinera, la mínima ha fregat quasi un grau negatiu. A Pego anotaven tres graus de mínima, mentre que a Alcalalí es quedava la nit en quatre graus i Benigembla en només un grau positiu, segons els registres de l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet).

El Comtat, la Canal de Navarrés, la Vall d’Albaida i la Costera han dormit amb gelades. Així, Ontinyent arribava a -3 graus, mentre que Quatretonda i Aielo de Malferit anotaven un grau més negatiu. D’acord amb les dades d’Avamet, a Montaverner i Fontanars dels Alforins s’han arribat als cinc sota zero.

Però sens dubte, el punt on més fred ha fet, o almenys que hagen registrat els termòmetres d’Avamet, ha sigut a Bocairent. En aquest poble s’han registrat fins a dotze graus negatius en la rambla de Mariola, encara que la mínima no ha sigut tan extrema en altres punts del terme municipal, on el mercuri s'ha quedat en els tres graus negatius.

Cal assenyalar que les temperatures solen baixar més en zones de fora dels nuclis urbans, per l’efecte que es coneix com a illa de calor, per això poden haver-hi oscil·lacions significatives de temperatura en diversos punts dels termes municipals.

En la Costera, Genovés anotava quatre graus negatius durant la matinada, mentre que Vallada es quedava prop d’aquesta temperatura, en els tres negatius. El veïnat d’Énguera o Xella, a la Canal de Navarrés, també ha hagut de protegir-se del fred, donat que han arribat als cinc i els tres graus negatius, respectivament.

Quant als registres de l’Alacantí, a Xixona el mercuri queia fins als deu negatius, encara que el fred s’ha fet sentir menys en altres punts de la ciutat, segons Avamet, mentre que Busot passava la nit amb una mínima de quatre graus.

Més cap al nord, a zones on sí que estan habituats a les baixes temperatures, tampoc han quedat al marge de les gelades. A Morella la nit ha quedat amb una mínima de quatre graus negatius, mentre que Vilafranca acusava més el fred, en registrar una mínima de sis graus negatius.

Màximes per davall dels deu graus

Al llarg del dia les temperatures aniran recuperant-se, encara que les d’aquest dilluns seran baixes, de fet en molts llocs del territori no arribaran ni als deu graus. Davant d'aquest descens significatiu de les temperatures, molts municipis han habilitat albergs perquè les persones sense llar puguen passar les nits a recer i amb menjar calent.

També et pot interessar

stats