La neurociència revela els avantatges de parlar més d’una llengua

Passar d’un idioma a un altre ajuda a retardar la demència i millora la memòria a curt termini

Il·lustració d'una dona parlant diversos idiomes / Shutterstock

Ser capaç de comunicar-se en més d'una llengua obri portes, però també s'ha demostrat científicament que ajuda a millorar l'atenció i la memòria a curt termini. Passar d'un idioma a un altre funciona com una espècie de gimnàstica mental que, fins i tot, retarda la demència; uns bons arguments per a celebrar el Dia Europeu de les Llengües.

Raül Expert és neuropsicòleg a l’Hospital Clínic de València. Explica que canviar d’una llengua a una altra activa el “consum de glucosa i un metabolisme accelerat al lòbul frontal” que incrementa “la capacitat d’atenció” i “la capacitat de memòria de treball”.

Estudis recents estan demostrant científicament que les persones poliglotes, les que parlen més d'una llengua, tenen més substància grisa i blanca que les monolingües. “Parlar més d’un codi lingüístic el que fa és donar-te més reserva cognitiva i això retarda la demència” argumenta Expert.

Calculen que parlar altres idiomes pot retardar aproximadament cinc anys l'aparició de signes de deteriorament cognitiu. Uns avantatges que tenim molt més a l'abast en comunitats bilingües com la nostra.

També et pot interessar

stats