El Negre Lloma, una llegenda alacantina que qüestiona el trasllat de Primo de Rivera a Madrid

Generació rere generació queda el record que el cos que van soterrar a Cuelgamuros va ser el del mariner John Moore

El mariner John Moore, més conegut com el Negre Lloma / À Punt NTC

John Moore era un mariner que va recalar al port d'Alacant abans de la Guerra Civil. Un incendi en el vaixell va fer que els mariners es repatriaren a excepció de Moore, que prompte es va convertir en un personatge popular de la ciutat. Va aparéixer en publicacions com El Tio Cuc, ninots de foguera i fins i tot cançons, com la que recorda Enric Pellín, que cantava sa mare.

Moore, ja conegut com el Negre Lloma, va morir el 1936. Com a home sense recursos, el van soterrar en una fossa comuna del cementeri d'Alacant, on també va acabar el fundador de la Falange Española, José Antonio Primo de Rivera, i és ací on comença la llegenda. En acabar la guerra, els falangistes rescataren de la fossa les restes del seu líder i, sense mitjans científics per a comprovar-ho, diuen que el que van buscar va ser el cos més gran.

El cadàver el van traslladar al coll el novembre del 1939 fins a Cuelgamuros, però per tota la ciutat es va escampar una història paral·lela que encara perdura. “Generació rere generació queda el record que el cos que es van endur a Madrid no era el de Primo de Rivera”, assegura el periodista i historiador Manuel Lillo. 

El Negre Lloma va esdevenir una icona de la ciutat i la probabilitat, encara que remota, existeix. Només la ciència podria tindre l'última paraula. 

També et pot interessar

stats