Es multipliquen per 5 els títols de famílies monoparentals en els últims 3 anys
L'increment podria estar motivat pel fet que el Consell ha equiparat els beneficis per a aquestes famílies amb els que tenen les famílies nombroses.
La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha registrat en els últims tres anys 7.120 títols de famílies monoparentals, la qual cosa suposa multiplicar per 5 el nombre de reconeixements que hi havia fa tres anys, quan la xifra era de 1.515. Ara la xifra se situa en 8.635, la qual cosa suposa un 475,9% més.
Dels 8.635 títols registrats en el primer semestre de l'any a la Comunitat Valenciana, 4.770 pertanyen a València, 2.818 a Alacant i 1.047 a Castelló.
Segons ha explicat en un comunicat el director general d'Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, l'increment de títols expedits ha estat motivat pel fet que el Consell, en un "exercici de reconeixement" de la diversitat familiar, "ha equiparat els beneficis per a aquestes famílies amb els que tenen les famílies nombroses".
Beneficis per a les famílies monoparentals
El reconeixement s'ha normalitzat a través del nou decret del Consell, pel qual es regula la condició de família monoparental a la Comunitat Valenciana, i que entrarà en vigor el 24 de setembre.
Entre les novetats del decret estan la de considerar la família monoparental de categoria especial a partir de dos fills (en lloc dels 3 anteriors), o l'ampliació, fins als 26 anys, de l'edat en la qual els descendents es consideren inclosos dins de la unitat familiar.
La consideració de categoria especial també serà per a aquelles unitats familiars amb un únic fill o filla en els casos de diversitat funcional o exclusió social.
També es consideren famílies monoparentals aquelles en les quals només hi ha un sol progenitor o progenitora, "siga per la raó que siga": origen, mort, desaparició o pèrdua de la pàtria potestat d'un dels dos progenitors. És el cas de Carmina, mare de dos bessons, a qui viure sola no li va impedir ser mare. À Punt Mèdia recull testimonis com el d'aquesta dona de Bétera en el programa Famílies, l'espai setmanal que retrata de manera intimista els diferents models familiars de la societat contemporània.
Ampliació del col·lectiu
Un altre dels grups considerats són les famílies en les quals hi ha fills de dos persones progenitores, però amb determinades situacions, com per exemple el cas en què la guarda i custòdia "és exclusiva d'una de les dues", en què hi ha una "absència temporal forçada d'una de les persones progenitores", o una situació de "gran dependència" i a més existeix vulnerabilitat econòmica; també quan la progenitora ha sigut víctima de violència de gènere per part del progenitor.
A més, es consideren un "col·lectiu prioritari" en l'accés a les ajudes de lloguer, tenen dret a deduccions extraordinàries en el tram autonòmic de l'IRPF o a l'eliminació del copagament farmacèutic en el cas que estiguen en una situació de vulnerabilitat econòmica.