El moviment feminista escalfa motors per al 25N

Tallers, xerrades, documentals i projectes artístics fan visibles les reivindicacions del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

L'Assemblea Feminista ha organitzat una performance al barri de Benimaclet.
L'Assemblea Feminista ha organitzat una performance al barri de Benimaclet. / À Punt NTC

Enguany els actes previs a la celebració del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, s'han multiplicat per tota la Comunitat Valenciana. Aquesta data, que continua creixent pel que fa a la participació de la ciutadania i les institucions, té com a origen el dia en què, ara fa 60 anys, assassinaren les germanes Mirabal, tres activistes dominicanes que lluitaven contra la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo.

Segons les dades oficials del 2020 cinc dones han sigut assassinades per les seues parelles a la Comunitat Valenciana. El balanç de feminicidis fet per les associacions feministes, però, que inclou tota mena de crims misògins, incrementa el nombre de víctimes a set dones i un menor.

De nord a sud del territori valencià s'han organitzat actes que denuncien les diverses formes de violència que experimenten les dones pel seu gènere.

Les comarques del nord, les més matineres

A les comarques del nord, l'Ajuntament de Borriana va encetar els actes per a celebrar el 25N el passat mes d'octubre, per a implicar la major part de la població possible i crear una xarxa de suport per a les víctimes. La regidoria d'Igualtat ha desenvolupat diverses activitats com ara tallers, visionats de documentals o xerrades que es relacionen amb el projecte artístic #FilsperlaIgualtat. L'obra tèxtil ha començat a instal·lar-se aquest cap de setmana.

Pel que fa a Castelló de la Plana, la regidoria de Feminisme ha organitzat una vintena d'actes sota el títol "Totes juntes cap al 25 de novembre". El consistori ha llançat una campanya d'enquestes per a estudiar la situació als diferents districtes i grups d'edat de la ciutat. A més, un total de 29 entitats de la capital de la Plana Alta han participat de l'exposició col·lectiva "Ciutat lliure de violència masclista", que construirà una ciutat amb més de 1.000 casetes de fusta.

València farà una celebració descentralitzada

A la ciutat de València, l'Assemblea Feminista de Poblats Marítims-Algirós s'ha manifestat aquest dissabte contra el matrimoni infantil i altres violències masclistes. A la nit, la LesbiBanda i l'Assemblea Feminista de Russafa ha marxat pels carrers del barri per a reivindicar que també són de les dones, que volen "ser lliures en un món sense fronteres".

Aquest diumenge les feministes del barri de Benimaclet ha convocat una performance que omplirà la plaça de sabates roges per a denunciar la violència contra les dones i els fills i filles amb una marxa virtual de 3, 5 o 10km, l'ajuntament del cap i casal i la Fundació Esportiva Municipal commemoraran aquesta data el mateix 25N.

També el Moviment Feminista de València ha organitzat una performance que ret homenatge a les víctimes a la plaça de l'Ajuntament, que es podrà seguir a través de les xarxes socials en streaming. Per a respectar les mesures anti-Covid, ha convidat tota la ciutadania a penjar en finestres i balcons mocadors, samarretes o teles morades per a mostrar el rebuig a la violència masclista.

La regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Requena (la Plana d'Utiel-Requena), d'altra banda, ha organitzat la sisena edició de la campanya "Requena es mou contra la violència de gènere". El consistori posa l'accent en el fet que el confinament domiciliari ha agreujat la situació de moltes dones víctimes de la violència masclista. La regidoria ha realitzat tres vídeos que volen previndre i sensibilitzat davant d'aquestes agressions.

Les comarques del sud aposten per l'art-denúncia

A Alacant, el consistori ha organitzat un concert de música clàssica interpretat per Sylvia Torán al piano i Carolina Alcaide el dia 25. L'exposició "No tinc son", cedida pel Servei de Cultura de la Universitat d'Alacant, agrupa un total de 31 obres de la il·lustradora Diana Raznovich, que tracten les relacions desiguals de poder entre homes i dones.

La regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Pedreguer (Marina Alta), d'altra banda, ha encetat el programa d'actes previs al 25N aquest diumenge amb la peça de teatre Rita Trobador. El dimecres, després de la lectura del manifest per part de Femme Força, se celebrarà el recital poètic i musical "Germanes de Shakespeare", a càrrec de les pedregueres Alexandra Monfort i Marina Mulet.

També et pot interessar

stats