Les mones de Pasqua es reinventen

El Gremi de Forners i Pastissers de València premia diverses propostes d'aquest dolç fetes amb xocolate, anous o moniato

Mona de pasqua en l'aparador del forn artesà Les Netes / À Punt NTC

Les mones hui dia són uns productes artesans que, sense deixar de costat la tradició, han anat evolucionant amb noves fórmules. Però, històricament, aquests dolços de pasqua fets amb massa enriquida i ou bullit tenen poc a veure amb la tradició cristiana. L’origen d’aquests dolços ve de lluny, i foren els romans els que els van introduir a tot Europa per a celebrar i donar la benvinguda a la primavera.

Per a valorar aquest dolç tan estretament relacionat amb la Setmana Santa, el Gremi de Forners i Pastissers de la ciutat València ha tornat a celebrar una nova edició del Concurs de Dolços de Pasqua amb la 36a edició.

El guanyador del primer premi de mones del concurs ha sigut el forn La Tahona del Abuelo, que ha creat el que han denominat la mona basca, una fusió entre la tradicional mona valenciana i la figureta de xocolate de la catalana. "No té res a veure amb els bascos, però em pareixia que era el nom més adequat per a una mona amb tant de rebombori", explica Juanjo Rausell, propietari del negoci. 

Per altra banda, el guanyador del premi a la innovació ha recaigut en la coca fullada amb anous i moniato de la Tahona de Boni, que ha experimentat amb els ingredients. "He laminat el que és la massa de la tonya, l’he laminada amb moniato, que és un producte típic que tenim ací a València, i he ficat les panses dins i hi he afegit sucre glaç", ens conta Alejandro Bonora, propietari del local.

El Gremi també reserva un espai per a premiar l’ornamentació comercial. Un premi que ha guanyat el forn artesà Les Netes amb la seua proposta d'una taula plena de dolços típics d'aquestes dates. "Li hem posat de tot, el que es posa normalment en una taula de Pasqua", expliquen Mamen i Merche Clemente, propietàries del negoci.

Ja siga per a les persones més tradicionals o per a les més atrevides, el que està clar és que els forns ofereixen mones per a tots els gustos.

També et pot interessar

stats