El món s’enfronta a una crisi alimentària sense precedents

El Dia Mundial de l'Alimentació arriba enmig d’un panorama desolador, agreujat per la crisi climàtica i l’augment de la fam al món

Un llaurador de l'alt Vinalopó comprova el terreny sec per la falta de plujes
Un llaurador de l'Alt Vinalopó en un terreny sec per la falta de pluja / À Punt NTC

Aquest diumenge 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació, promogut per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), en un context en què el món arriba a xifres de fam rècord.

El nombre de persones que pateixenssen fam al món ha passat de 282 milions a 345 milions en la primera meitat de 2022, segons el Programa Mundial d’Aliments (PMA) de l’ONU. “Ens enfrontem a una crisi alimentària mundial sense precedents i tot indica que encara no hem vist el pitjor” alerta el director del PMA David Beasley.

Basley ha demanat també un “esforç coordinat a gran escala per a abordar les causes profundes d’aquesta crisi” que ja s’albiraven abans de la guerra a Ucraïna: “no ens podem permetre un altre any amb xifres rècord de fam”.

Davant d’aquest panorama desolador, el secretari general de l’ONU António Guterres, ha demanat unitat a la comunitat internacional per a “passar de la desesperació a l’esperança i a l’acció”. 

Els missatges arribaven aquest divendres a Roma, seu del quarter general de la FAO i on va tindre lloc una reunió d’alt nivell de l’organisme amb representació internacional. L’edició d’enguany es fa en un moment en el qual la seguretat alimentària mundial ha de fer front a amenaces des de diversos àmbits.

Ens enfrontem a una crisi alimentària mundial sense precedents i tot indica que encara no hem vist el pitjor David Beasley - Director del Programa Mundial d’Aliments de l’ONU

L'escalada dels preus dels aliments i l'energia, en part accentuats amb la guerra a Ucraïna, se sumen a la crisi climàtica i els conflictes prolongats a diversos indrets del món. 

Tot i que els experts coincideixen que s’ha progressat en els darrers anys en la millora de la productivitat agrícola, els sistemes alimentaris pateixen desequilibris que s’evidencien amb una creixent degradació ambiental, la pèrdua de diversitat agroecològica, el malbaratament d’aliments i la precarietat del treball al camp.

 

També et pot interessar

stats