El món del camp desaprova les restriccions dels transvasaments entre conques

La possibilitat que el govern reduïsca un 30% de l'aigua ha encés les alertes entre els regants del sud.

Els regants del sud han recordat que el govern els va oferir participar en la futura llei
Els regants del sud han recordat que el govern els va oferir participar en la futura llei

La possibilitat que el govern reduïsca un 30% de l'aigua dels transvasaments ha alertat els regants del sud de la Comunitat Valenciana. El Ministeri de Transició Ecològica ha avançat la notícia aquest dimecres en una resposta parlamentària i els llauradors afectats reclamen participar en la redacció de la futura normativa.

El govern preveu restringir els transvasaments entre conques en la futura llei de canvi climàtic i transició ecològica, de la qual ara prepara el projecte. Així ho ha avançat en una resposta parlamentària a Equo, defensant que la realitat hídrica a Espanya ha canviat i que cal actualitzar els paràmetres de la gestió de l'aigua.

“Com a conseqüència de la situació climàtica, estem patint una reducció global d'entre un 20 i un 30% menys de disponibilitat d'aigua, que és necessari generar”, ha assegurat Francisco Rodríguez Mulero, secretari autonòmic d'Agricultura.

Reaccions a la Comunitat Valenciana

Els regants del sud de la Comunitat Valenciana no estan d'acord amb la mesura i han recordat que el govern els va oferir la possibilitat de participar en la futura llei.

“Quan parlàrem amb el secretari d'Estat a Madrid, li vam demanar que comptara amb la participació dels agricultors, que són part involucrada”, ha explicat Belén Castellano, gerent de Regs de Llevant.

També han criticat que, una vegada més, l'aigua del transvasament, de la qual depenen més de 130.000 hectàrees de conreu arriba amb retard. De fet, la comissió d'explotació que l'ha d'aprovar no està convocada fins a la pròxima setmana.

Des de l'any 2016, el volum d'aigua del transvasament del Tajo al Segura s'ha reduït quasi un cinquanta per cent i ha passat de 38 a 20 hectòmetres cúbics.

Acord amb Castella-la Manxa i Múrcia

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, demanarà al ministeri un acord amb les regions veïnes de Múrcia i la Comunitat Valenciana, receptores de l'aigua del Tajo.

Page ha descrit el transvasament Tajo-Segura com un “atropellament antiecològic” durant la seua visita a les localitats de Barrax i Balazote, ambdues properes a l'aqüeducte, on ha lamentat que el canal del transvasament dispose “d'un cinquanta per cent més d'aigua que el que hui va pel Tajo”. Així mateix, el president regional ha criticat que el riu sembla “una claveguera”.

També et pot interessar

stats