El misteri de l’origen dels lingots de plom de Cullera que sorprén els investigadors

La troballa de la Ribera Baixa és insòlita per incloure una signatura desconeguda fins ara

Els lingots porten una signatura desconeguda fins ara / À Punt NTC

Els lingots de plom trobats al fons marí de Cullera confirmen que la població de la Ribera Baixa era un lloc fonamental en el trànsit de vaixells carregats de metalls i àmfores amb alimentació per als habitants romans en el segle I abans de Crist. Tota una troballa arqueològica, el jaciment del Portus Sucronis, que també ha donat altres tresors, com els ceps de les àncores i alguns productes.

El projecte es va iniciar fa sis anys, però va ser fa dos que es van detectar aparells de vaixells i restes de ceràmica romana. Després començaren a rastrejar el metall i van traure tres lingots. Ara fa dues setmanes, amb l'ajuda d'aspiradors, van localitzar-ne la resta. Jessica Shaw, instructora de busseig, ha explicat que “el que ha fet que no es troben abans ha sigut això, que la visibilitat és bastant dolenta pel llot”.

L'operació de traure les peces s'ha complicat pel pes: “Trenta quilograms cada lingot”, segons aclareix Kike Gandia, arqueòleg de Cullera. Els han tret amb l'ajuda de globus d'aire i ha sigut una vegada fora que s'han adonat que les peces tenen una gran importància històrica. “És superior, supina, magnífica, perquè reafirma que Cullera era el Portus Sucronis de l'antiguitat de què parlen les fonts llatines. I sobretot perquè ens apareixen uns lingots de plom inèdits”, ha manifestat Gandia. 

Inèdits també perquè el mapa representa totes les troballes arqueològiques de lingots de plom de la família dels Planii. Totes les peces anaven marcades amb un segell dels Planii-Russinus en tot el Mediterrani. Però a Cullera el segell és desconegut: "Planii-Himil". La part d’Himil encara és una incògnita per als investigadors, que fa de les peces de Cullera un tresor únic, incalculable.   

També et pot interessar

stats